REZULTATI ISTRAŽIVANJA

GLEDATE LI SVAKO MALO NA MOBITEL? Snimke mozga otkrivaju stravične posljedice te navike

 University of Sussex / Arhiva CROPIX
Novo istraživanje razotkrilo je skrivenu opasnost korištenja mobilnih telefona, laptopa i drugih uređaja

LONDON - Novo istraživanje provedeno na Sveučilištu u Sussexu razotkrilo je skrivenu opasnost korištenja mobilnih telefona, laptopa i drugih uređaja.

Snimke funkcionalne magnetne rezonance (fMRI) mozgova 75 odraslih osoba otkrile su smanjenu količinu sive tvari u jednoj od ključnih regija mozga - anteriornom cingularnom korteksu (ACC) - kod onih koji češće posežu za svojim mobilnim uređajima, i ‘multitaskaju’ između mobitela, tableta, laptopa i drugih uređaja.

DJECI UNIŠTAVAMO MOZGOVE I BUDUĆNOST Deset razloga zašto najmlađe moramo zaštititi od tehnologije

Anteriorni cingularni korteks regija je mozga koja je zadužena za racionalno odlučivanje i kontrolu emocija, a ranija istraživanja na tom području otkrila su i da su kriminalci sa slabijom funkcijom ACC-a češći recidivisti, što upućuje na slabiju kontrolu nad vlastitim impulzivnim ponašanjem

Novo istraživanje time je potvrdilo i prethodna istraživanja korisnika mobilnih uređaja, koja su često korištenje povezala s poremećajima koncentracije te pojavom depresije i anksioznosti - rezultati koji su konzistentni sa smanjenom funkcijom ACC-a.

Osobe koje su sudjelovale u istraživanju ispunile su upitnik o svojim navikama korištenja multimedijskih uređaja, te o svojim drugim životnim navikama i karakternim osobinama. Smanjena količina sive tvari opažena je kod svih koji su koristili više uređaja, bez obzira na druge razlike u stilu života.

SKENIRANJE MOZGA MOŽE PREDVIDJETI KOJI ĆE KRIMINALAC PONOVNO POČINITI ZLOČIN Šokantno novo istraživanje

- Multitaskanje postaje sve dominantnije u našim životima, i sve smo više zabrinuti zbog njegovog utjecaja na naš razum i emotivno stanje. Naše istraživanje je prvo koje je pronašlo povezanost između korištenja više medija i strukture mozga, rekao je Kep Kee Loh, jedan od neurologa koji su proveli studiju.

Snimke MRI skenera otkrivaju promjenu na sivoj tvari čestih korisnika mobitela

Mozak se mijenja pod utjecajem okoliša

Brojna prethodna istraživanja u području neurologije pokazala su da je mozak plastična tvorevina koja se mijenja u skladu s načinom na koji se koristi.

Putevi i veze između neurona se mijenjaju u skladu s našim ponašanjem, okolišem, emocijama, i događa se i na staničnoj razini, kao i u prekrajanju dijela kore velikog mozga.

Raznovrstan trening, poput žongliranja ili taksista koji uče mapu grada, može povećati gustoću sive tvari u određenim predjelima mozga.

- Točni mehanizmi kojima dolazi do ovih promjena još nisu potpuno jasni, rekao je Kep Kee Loh.

- Iako je moguće da su osobe s manjim ACC-om podložnije izazovu ‘multitaskanja’ zbog slabije sposobnosti kontroliranja svojih misli i emocija, jednako je moguće da je veća razina izloženosti multitaskanju ono što vodi do promjena u ACC-u. Potrebno je dugoročno istraživanje kako bi nedvosmisleno utvrdilo što je uzrok a što posljedica, kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 12:55