KLONITE SE PELINA

Gorka pića mijenjaju naš moralni kompas

ZAGREB - Dokazano je da ugodni i slatki okusi u ljudi mogu probuditi pozitivne osjećaje o drugima. Ali, što se događa kad je situacija obrnuta? Pridonose li gorki i neugodni okusi tome da se igla našeg moralnog kompasa pomakne na krivu stranu?

Znanstvenik Kendall Eskine i njegovi suradnici sa Sveučilišta u New Yorku u svom istraživanju pokazali su da je fizička odbojnost povezana s moralnom. Ispitivači su od 57 kandidata, naime, tražili da na ljestvici od 1 do 100 procijene koliko su moralni određeni scenariji. Ponuđene situacije su varirale od čovjeka koji želi

pojesti svog umirućeg psa, do prvih rođaka koji se spremaju na seksualni čin. Nakon polovice ispitivanja, nekim kandidatima ponuđeno je gorko piće, drugima slatki sok, a ostali su pili vodu.

Podaci su pokazali da su oni koji su konzumirali gorka pića kasnije mnogo oštrije prosuđivali scenarije u odnosu na one koji su pili vodu, a ocjene su bile oko 27 posto više osuđujuće.

Dakle, fizička zgađenost utjecala je na višu moralnu osudu. Nadalje, ovaj učinak bio je izraženiji kod ispitanika s konzervativnim političkim stavovima, u odnosu na one liberalnih nazora.

Istraživači su stoga zaključili da naša percepcija određenog okusa može utjecati na našu moralnu prosudbu više nego što smo mislili. U svjetlu tih činjenica, smatraju da bi se osobe, koje imaju važnu ulogu u formiranju naših moralnih i političkih ideala, trebale suzdržati konzumacije hrane i pića neugodnih okusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 07:50