TRAJAN IMUNITET

GRANDIOZNO OTKRIĆE U KOMARČEVIM GENITALIJAMA: 'IZGLEDA DA SMO PRONAŠLI LIJEK PROTIV MALARIJE!' Otkrili parazita koji ubija uzročnika opake bolesti

 Vlado Kos / CROPIX

Kenijski i britanski znanstvenici otkrili su mikroorganizam koji komarce u potpunosti štiti od malarije, piše BBC. Znanstvenici kažu da u njemu leži "veliki potencijal" za kontroliranje te bolesti.

Budući da se malarija širi putem ugriza zaraženog komarca, čovjek bi se mogao od bolesti zaštititi tako što će zaštititi komarce koji je prenose.

Znanstvenici sada istražuju mogu li zaražene komarce pustiti u divljinu ili hoće li spore koristiti za potiskivanje bolesti.

Mikroorganizam koji blokira malariju, Microsporidia MB, otkriven je tijekom proučavanja komaraca na obali jezera Viktorija u Keniji. Microsporidia MB živi u crijevima i genitalijama insekata.

Znanstvenici nisu uspjeli pronaći niti jednog komarca koji je u sebi nosio Microsporidiju MB, a da je istovremeno nosio plazmodij, nametnika u eritrocitima koji uzrokuje malariju. Laboratorijski eksperimenti potvrdili su da Microsporidia MB komarcima daje zaštitu.

Microsporidije su jednostanični paraziti iz kraljevstva gljiva ili gljivama sestrinske skupine organizama.

Unatoč tome što je riječ o parazitu, utvrđeno je da bi ova vrsta mogla komarcima biti od pomoći. Microsporidia MB pronađena je u pet posto proučavanih komaraca.

"Podaci kojima za sada raspolažemo sugeriraju da 100 posto blokira malariju i to na vrlo snažan način", rekao je za BBC dr. Jeremy Herren iz Međunarodnog centra za fiziologiju i ekologiju insekata u Keniji. "Ovo će za mnoge biti iznenađenje. Mislim da će ljudi uvidjeti da je riječ o velikom otkriću."

Malarija svake godine ubije više od 400 tisuća ljudi, a većinom se radi o djeci mlađoj od pet godina.

Premda se u borbi protiv malarije puno postiglo mrežama i insekticidima, posljednjih nekoliko godina te metode nisu bile toliko uspješne. BBC piše da postoji konsenzus da je potrebno pronaći nove alate za borbu protiv te zarazne bolesti.

Detalji djelovanja Microsporidije MB još se trebaju otkriti, no moguće je da se imunološki sustav komarca ojača nakon što dođe u kontakt s Microsporidijom MB te da se nakon toga može boriti s malarijom. Moguće je i da Microsporidia MB blagotvorno djeluje na metabolizam komarca, koji potom postane neprijateljski nastrojen prema malariji.

Zaraza Microsporidijom MB, čini se, traje cijeli život, a eksperimenti pokazuju da s vremenom postaju jače pa će blokiranje malarije biti dugotrajno.

Da bi se Microsporidia MB mogla koristiti za borbu protiv malarije, najmanje 40 posto komaraca u nekoj regiji mora biti njome inficirano. Microsporidia MB se prenosi među odraslim jedinkama, a majke je prenose na svoje potomke. Znanstvenici trenutno traže strategije za povećavanje brojeva inficiranih komaraca.

Jedno se rješenje svodi na masovnu distribuciju Microsporidije MB kako bi se velik broj komaraca odjednom zarazio. Drugo rješenje podrazumijeva inficiranje muških komaraca koji će potom ženke zaraziti tijekom razmnožavanja.

"Riječ je ono novom otkriću. Jako smo uzbuđeni zbog potencijala koje nudi za kontroliranje malarije. Nudi jako velik potencijal", rekao je za BBC profesor Steven Sinkins iz Centra za istraživanje virusa Sveučilišta u Glasgowu.

Koncept kontroliranja zarazne bolesti pomoću mikroorganizama nije bez presedana. Pokazalo se da sojevi bakterije Wolbachije komarcima otežavaju širenje denga groznice (kostolomna groznica).

Znanstvenicima sada predstoje novi testovi u Keniji, a kako se ovaj organizam već može naći u divljim komarcima, inficiranje drugih smatra se nekontroverznim postupkom jer ih se ne stavlja u doticaj s nekim njima nepoznatim organizmom. Također, Microsporidia MB nije fatalna za komarce pa neće biti negativnih posljedica za vrste koje jedu komarce jer njihov broj neće pasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 23:42