KVAR U ORBITI

HOUSTON, IMAMO PROBLEM Svemirski top izmaknuo kontroli i počeo lansirati satelite

 NASA

HOUSTON - Međunarodna svemirska postaja ISS na sebi ima i svemirski ‘top,’ CubeSat lanser za lansiranje DOVES mikrosatelita, u sklopu plana za odašiljanje oko 100 mikrosatelita koji će pružati kompletnu sliku Zemljine površine svakih 24 sata.

Satelite inače lansiraju znanstvenici iz posade svemirske postaje, no prošli tjedan ISS je potpuno sam ‘odlučio’ lansirati dva DOVES satelita.

Zapovjednik ISS-a Steve Swanson spremao je uzorke krvi u hladnjak kada je primjetio da su otvorena vrata na CubeSat lanseru satelita. Upozorio je kontrolu misije u Houstonu, koja je potvrdila da su se dva DOVES satelita sami lansirali.

Ovo je već drugi slučaj da se sateliti samostalno lansiraju. prema NASA-inom izvještaju, još dva DOVES satelita sami su se ispalili u orbitu 23. kolovoza ove godine.

Najčudniji dio cijele priče jest da posada ISS-a trenutno uopće ne može pokrenuti lansiranje satelita. CubeSat lanser prijavljuje grešku i dosadašnji pokušaji popravka lansera nisu bili uspješni.

Tvrtka koja je isporučila lanser, NanoRacs, tvrdi kako se radi o električnom problemu s upravljačkom kutijom, a cijeli lanser najvjerojatnije će trebati unijeti u stanicu radi popravka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:17