KAKO ŽIVJETI ZDRAVIJE?

HRANA KOJA SKRAĆUJE VAŠ ŽIVOT Nakon 30 godina istraživanja spoznali što nas polagano ubija

 Danijel Soldo / EPH

WASHINGTON - Konzumacija transmasnih kiselina i zasićenih masnoća poput maslaca povezana je s povećanim rizikom od smrtnosti, pokazuje veliko istraživanje vođeno u SAD-u tijekom tri desetljeća, potvrđujući da su ti proizvodi štetni za zdravlje.

Zamjena tih proizvoda nezasićenim masnoćama, poput onih koje se nalaze u maslinovom ulju ili masnim ribama poput lososa, smanjuje rizik od smrtnosti, zaključak je tog istraživanja koje je u utorak objavio medicinski časopis JAMA Internal Medicine.

Ti rezultati potvrđuju najnovije savezne preporuke sadržane u dijetnom vodiču za 2015.-2020.

"Zamjena zasićenih masnoća koje se nalaze u slanini ili crvenom mesu nezasićenim masnoćama može donijeti veliku korist zdravlju i trebala bi biti ključna poruka u dijetnim preporukama", ističu auto...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 06:21