USPJEH

HRVATSKA DELEGACIJA S MINISTRICOM BLAŽENKOM DIVJAK POSTIGLA DOGOVOR U ŽENEVI Hrvatska će postati pridružena članica prestižnog CERN-a

Direktorica CERN-a Fabiola Gianotti s državnim tajnikom Tomom Antičićem i ministricom Divjak

Hrvatska bi krajem 2018. ili početkom 2019. godine mogla postati pridružena članica Europskog centra za nuklearna istraživanja (CERN) kod Ženeve, rezultat je posjeta hrvatske delegacije, na čelu s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak, jednom od najpoznatijih svjetskih znanstvenih institucija.

- Bio je to iznimno produktivan posjet. Glavna direktorica CERN-a dr. Fabiola Gianotti dala nam je do znanja da je sretna što je RH napokon izrazila jasnu podršku priključivanju ovoj najvećoj, a vjerojatno i najboljoj znanstvenoj organizaciji u svijetu, te se može krenuti u drugu fazu pregovora. Također je istaknula da Hrvatska ima velik broj izvrsnih znanstvenika na CERN-u i naglasila važnost sudjelovanja hrvatskih tvrtki u CERN-ovim inicijativama - rekao nam je Tome Antičić, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja (MZO) zadužen za fondove EU i znanost.

Detalji sporazuma

Naglasio je da početkom 2018. godine očekuje dolazak delegacije CERN-a u Zagreb kako bi se finalizirali detalji sporazuma.

- Ta delegacija će, između ostalog, izvidjeti sve ključne znanstvene i tehnološke institucije u RH koji bi mogle surađivati s CERN-om, a posjet će uključiti i relevantne tvrtke. Važno je istaknuti da u ovom trenutku Hrvatska, pored brojnih znanstvenih suradnji, već ima dvadesetak tvrtki koje su spremne i u mogućnosti surađivati s CERN-om, što će biti golemi iskorak za našu industriju - istaknuo je Antičić.

Uspješan model

CERN je 1954. godine osnovalo 12 europskih zemalja, uključujući i bivšu Jugoslaviju (izašla iz članstva 1961. godine), kako bi zaustavili odlazak najboljih europskih fizičara u SAD. Model se pokazao uspješnim, a poslužio je i kao temelj za stvaranje EU. CERN danas ima 22 članice i jedan od najvećih znanstvenih centara u svijetu. Također, najbolji je primjer globalne suradnje u svijetu znanosti: zapošljava oko 2500 ljudi, ali na različitim projektima okuplja 12.000 znanstvenika stotinjak nacionalnosti iz 70 zemalja.

Široj javnosti ovaj je centar poznat po otkriću Higgsova bozona, popularne Božje čestice koja ostalim česticama daje masu. No, CERN je i rodilište vrhunskih tehnologija koje su svoju primjenu našle u svakodnevnom životu. Primjerice, tamo je razvijena svjetska mreža, World Wide Web (WWW), bez koje je teško zamisliti modernu komunikaciju. K tome, nepisano je pravilo da se svaki uloženi franak zemlji članica CERN-a i njezinoj industriji vraća kao četverostruka dobit.

Plaćanje članarine

Iako se u proteklih 27 godina hrvatske samostalnosti često isticala potreba učlanjenja u tu prestižnu organizaciju, tek je Milanovićeva Vlada 2014. godine donijela Zaključak o pokretanju postupka za pristupanje Hrvatske u pridruženo članstvo CERN-u.

Ubrzo nakon toga tadašnji ministar znanosti Željko Jovanović uputio je službeni dopis predsjednici Vijeća CERN-a u kojem je zatražio pokretanje svih potrebnih koraka za pristupanje Hrvatske u pridruženo članstvo. No, tijekom mandata kasnijih ministara došlo je do zastoja u procesu pridruživanja, ali je sada taj proces ponovno živnuo. Državni tajnik Antičić ističe da je nađen i model za plaćanje naše članarine u CERN-u, koja iznosi oko milijun švicarskih franaka godišnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:51