UNITYSAT

Hrvatska i zemlje jugoistočne Europe uskoro lansiraju svoj prvi satelit

 NANOSAT
Satelit će iz svemira slati poruku zajedništva u suradnji na našim prostorima na svemirskim projektima

Asocijacija jugoistočne Europe za svemir (SESA), čiji su članovi i hrvatski znanstvenici, lansirat će do kraja ove ili početkom iduće godine satelit što ga toj organizaciji poklanja Indija.

- Povodom obilježavanja 75 godina neovisnosti Indija je financirala projekt u okviru kojeg su studenti indijskih sveučilišta izradili 75 satelita. Jedan od tih satelita poklanjaju Asocijaciji jugoistočne Europe za svemir. Mi samo moramo odlučiti koju će poruku uputiti taj satelit te organizirati prihvaćanje signala koji će satelit odašiljati.

Satelit će iz svemira slati poruku zajedništva u suradnji na našim prostorima na svemirskim projektima, a nosit će logo SESA-e - rekao nam je dr. Slobodan Danko Bosanac, umirovljeni fizičar Instituta Ruđer Bošković (IRB) i predsjednik Jadranske aero-svemirske asocijacije (A3), udruge iz Zagreba koja broji oko 60 članova. Cilj A3 je promocija programa za svemir, obrazovanje, međunarodnu suradnju i pokretanje projekata vezanih uz svemirsku tehnologiju, satelite, raketne pogone u Hrvatskoj.

Slobodan Danko Bosanac i jedan je od osnivača Asocijacije jugoistočne Europe za svemir (SESA), utemeljene u lipnju ove godine. Osim A3, članovi SESA-e su Komitet za razvoj svemirskog programa (CSPD) iz Srbije (Novi Sad), Centar za edukaciju i robotiku, inovacije i tehnologiju CERIT iz Bosne i Hercegovine (Mostar), Montenegro Space Research (MSR) iz Crne Gore (Podgorica) te Centar za inovacije i tehnološki razvoj (NAVIA) iz Sjeverne Makedonije (Skopje). - Glavna okosnica rada SESA-e je razvoj kapaciteta i ljudskih resursa u području svemirskog inženjeringa u regiji, prijenos znanja, pomoć pri izradi nacionalnih projekata i posebno suradnja na projektima od zajedničkog interesa.

Naš cilj je da u SESA-i budu sve zemlje jugoistočne Europe, uključujući Bugarsku, Grčku i Albaniju, jer svi mi zaostajemo na području svemirske tehnologije - naglasio je Bosanac. SESA će objediniti edukaciju mladih i studenata u STEM području programom rada na mini i nano satelitima, njihovu sklapanju, lansiranju, slanju i primanju podataka, obradi podataka te praktičnoj primjeni stečenih znanja i vještina.

Istodobno, Jadranska aero-svemirska asocijacija razvija projekt prvog potpuno hrvatski satelita Perun, što je ime koje u slavenskoj mitologiji označava vrhovno božanstvo. Također, članovi A3 surađuju na projektu satelita CroCube u suradnji sa slovačkom tvrtkom Spacemanic. Lansiranje satelita CroCube planirano je za sljedeću godinu, a u svemir će odletjeti na raketi Falcond 9 kompanije SpaceX u vlasništvu Elona Muska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2023 13:03