ODLUKA BANSKIH DVORA

Hrvatska Vlada potpisala ‘ustav svemira‘: Obvezali smo se i pružiti pomoć astronautima u slučaju nesreće

Zvjezdarnica u Višnjanu

 Goran Sebelic/Cropix/Cropix
Hrvatski znanstvenici napokon će moći sudjelovati u istraživanjima i korištenju svemira

Hrvatski znanstvenici napokon će moći sudjelovati u istraživanjima i korištenju svemira nakon što je Vlada danas donijela Zakon o potvrđivanju Ugovora o načelima koja uređuju aktivnosti država u istraživanju i iskorištavanju svemira, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela.

Riječ je o svojevrsnom ustavu svemira iz kojeg proizlaze svi drugi međunarodni ugovori, a koji je dosad potpisalo čak 112 država svijeta. Hrvatska i Latvija jedine su države članice Europske unije koje to još nisu napravile, iako je Ugovor stupio na snagu davne 1967.

Ugovorom je usvojeno načelo slobode svemira te se potvrđuje da svemir pripada čitavom čovječanstvu. Prema Ugovoru, svemir i nebeska tijela otvoreni su za istraživanje i korištenje od strane svih država bez ikakve diskriminacije, na temelju jednakosti, sa slobodnim pristupom svim regijama nebeskih tijela. Slobodni su za znanstvena istraživanja, a takva istraživanja provode se za dobrobit i u interesu svih država i vlasništvo su cijelog čovječanstva. Svemirski prostor i nebeska tijela ne podliježu nacionalnom prisvajanju proglašenjem suverenosti, korištenjem ili okupacijom, ili na bilo koji drugi način.

"Visoka cijena svemirskih projekata, s jedne strane, i interes svih država svijeta za praktične rezultate istraživanja svemira, s druge strane, uvjetovali su blisku suradnju država na području kozmonautike. Prema Ugovoru, u istraživanju i korištenju svemira, njegove stranke moraju se rukovoditi načelom suradnje i uzajamne pomoći te obavljati svemirske aktivnosti vodeći računa o interesima svih drugih država. Države se potiču na promicanje i poticanje suradnje u ovom području", piše u obrazloženju Zakona.

Ovim Ugovorom, smatraju u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, omogućuje se Hrvatskoj da što kvalitetnije pridonese praćenju svemirskih politika. Cilj je potaknuti daljnje istraživanje i širenje informacija o pitanjima svemira, ali i proučavanje pravnih pitanja od zajedničkog interesa koja mogu nastati u istraživanju i korištenju svemira. Djelatnosti u svemiru razvijaju se ubrzano i riječ je o potencijalno komercijalno isplativom području.

"Umrežavanje hrvatske znanosti i gospodarstva u visokorazvijene svjetske krugove preduvjet je za snažniji razvoj istraživačkog, inovacijskog i gospodarskog potencijala Hrvatske u ovom području. Svemir je jedno od područja na kojima Hrvatska nastoji umrežiti hrvatsku znanost i gospodarstvo na međunarodnoj razini te je stoga u veljači 2018. potpisan Sporazum između Vlade i Europske svemirske agencije o svemirskoj suradnji u mirnodopske svrhe", kažu u resornom Ministarstvu.

Dodaju kako su jedan od načina za zadržavanje mladih i sposobnih ljudi kompetitivni međunarodni projekti u kojima mogu sudjelovati radeći i studirajući u hrvatskim obrazovnim i znanstvenim institucijama.

"Zajednički međunarodni svemirski projekti i programi suradnje u istraživanju i korištenju svemira pokrivaju razna područja svemirskih aktivnosti. To su stvaranje uzoraka svemirske tehnologije, zajednički letovi s posadom, znanstvena istraživanja, korištenje rezultata svemirskih aktivnosti, od čega koristi imaju i gospodarski subjekti iz Hrvatske, čime naša industrija postaje kompetitivnija na zahtjevnom međunarodnom tržištu", piše u obrazloženju.

U Ugovoru, između ostalog piše, kako države potpisnice u orbitu oko Zemlje neće postavljati bilo kakve objekte koji nose nuklearno oružje ili bilo koju drugu vrstu oružja za masovno uništenje, ugrađivati takvo oružje na nebeska tijela ili smještati takvo oružje u svemiru na bilo koji drugi način.

"Sve države stranke Ugovora iskorištavaju Mjesec i druga nebeska tijela isključivo u miroljubive svrhe. Zabranjena je uspostava vojnih baza, postrojenja i utvrda, testiranje bilo koje vrste oružja i izvođenje vojnih manevara na nebeskim tijelima. Nije zabranjeno korištenje vojnog osoblja za znanstvena istraživanja ili u bilo koju drugu miroljubivu svrhu. Također nije zabranjeno korištenje bilo koje opreme ili postrojenja potrebnih za miroljubivo istraživanje Mjeseca i drugih nebeskih tijela", piše u Ugovoru.

Države se obvezuju i pružiti pomoć astronautima u slučaju nesreće, astronauti su obvezni međusobno surađivati dok su u svemiru, a države moraju obavijestiti druge potpisnike ugovora ili UN odmah nakon što otkriju pojavu u svemiru koja može predstavljati opasnost za život ili zdravlje astronauta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. studeni 2022 12:51