ZNANSTVENA POLEMIKA

HRVATSKI FIZIČAR NA CERN-u UZVRATIO HAWKINGU 'To su špekulacije, nema naznaka da će nas Božja čestica uništiti'

 AFP

ŽENEVA - Zvučno je ovih dana u svjetskim medijima odjeknula izjava britanskog fizičara Stephena Hawkinga kako Higgsov bozon – čestica za kojom se godinama tragalo u istraživačkom centru CERN u Švicarskoj, te koja je 2012. godine i pronađena – ima potencijala uništiti cijeli svemir, izazvati kolaps prostora i vremena, piše Slobodna Dalmacija.

- Nema straha da će se išta takvog dogoditi. Može se, naravno, sa svime spekulirati, ali nema nikakvih naznaka da bi Higgsov bozon mogao uništiti svemir – kaže fizičar prof. dr. sc. Ivica Puljak, profesor sa splitskog FESB-a, znanstvenik godinama angažiran na najvećem projektu istraživačkog centra CERN u Švicarskoj – radu LHC-a, Velikog hadronskog sudarača.

HAWKING 'Božja čestica mogla bi izazvati potpuni kolaps prostora i vremena i uništiti svemir!'

Već desetljećima tisuće znanstvenika iz cijeloga svijeta u sklopu projekta LHC traže česticu odgovornu za davanje mase svim ostalim česticama, takozvani Higgsov bozon ili, kako to mediji slikovito nazivaju – Božju česticu.

Subatomske čestice ubrzavaju se i sudaraju u kružnom tunelu opsega gotovo 27 kilometara, izgrađenom sto metara pod zemljom na granici Švicarske i Francuske. Već su početak ovog velikog eksperimenta iz domene fizike atoma pratile strepnje da bi golemo ubrzavanje materije moglo rezultirati stvaranjem takozvane crne rupe.

– Čak i Hawking napominje da bi Higgsovo polje moglo postati nestabilno tek na vrlo visokim razinama energije. U svakom slučaju, ne treba biti nikakve bojazni od kolapsa vremena i prostora, niti od stvaranja crnih rupa.

Prof. Puljak slaže se s mišljenjem znanstvenika koji su na Hawkingovu izjavu reagirali kako bi on tehnički mogao biti u pravu, no kako su šanse da se dogodi kolaps svemira o kakvom govori nevjerojatno male, a i kad bi postojala ta mogućnot, zbilo bi se to za koju milijardu godina.

FOTO: NAJVEĆI EKSPERIMENT U POVIJESTI Znanstvenici kreću u razotkrivanje svih tajni univerzuma

Nemogući opseg

Sudarač subatomskih čestica izgrađen u švicarsko-francuskom podzemlju, prvi na svijetu, mogao bi u budućnosti ostati najmanji. U suradnji Europe i SAD-a najavljuje se gradnja sudarača opsega sto kilometara, a gradnju čak tri akceleratora, od kojih bi najveći imao opseg od 80 kilometara, najavila je i Kina. Znanstvenici, međutim, upozoravaju da bi akcelerator čija bi energija mogla uzrokovati “kolaps prostora i vremena” morao imati opseg veći od opsega Zemlje – a on iznosi više od 40.000 kilometara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:13