SIAM Fellows

Hrvatski matematičar Zlatko Drmač dobio prestižnu nagradu u SAD-u: ‘Najveće priznanje je ono od kolega iz struke‘

Znanstvenik prof. Zlatko Drmač

 Ranko Suvar/Cropix
SIAM je vjerojatno najutjecajnija strukovna organizacija u području primijenjene matematike

Hrvatski matematičar Zlatko Drmač dobitnik je nagrade SIAM Fellows program za 2022. godinu koju dodjeljuje američki Society for Industrial and Applied Mathematics (SIAM). Drmač je nagrađen za doprinos algoritmima s visokom relativnom točnošću u numeričkoj linearnoj algebri, redukciji modela i identifikaciji sustava.

"Znanstvenicima je najveće priznanje kada dođe od kolega iz struke. SIAM je vjerojatno najutjecajnija strukovna organizacija u području primijenjene matematike i SIAM Fellows program svake godine dodijeli dvadesetak nagrada iz svih područja primijenjene matematike. Znao sam da sam nominiran, ali vijest o priznanju je bila iznenađenje i trenutak zadovoljstva nakon puno godina rada. Od hrvatskih znanstvenika to priznanje su dobili prof. Sunčica Čanić (UC Berkeley) i prof. Igor Mezić (UC Santa Barbara)", rekao nam je Zlatko Drmač, redoviti profesor u trajnom zvanju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) u Zagrebu.

Drmač je karijeru počeo kao inženjer u Ini, ali je prevagnula želja za znanstvenim bavljenjem primijenjenom matematikom. Nakon magisterija na PMF-u doktorirao je u Njemačkoj i karijeru nastavio u SAD-u. Po povratku u Zagreb nastavio je raditi na PMF-u, uz povremene boravke u SAD-u kao gostujući profesor. S prof. Krešimirom Veselićem s njemačkog Sveučilišta Hagen 2009. dobio je nagradu SIAM SIAG-LA za najbolji rad iz područja numeričke linearne algebre.

"U fokusu mojih istraživanja je razvoj numeričkih metoda i matematičkog softvera za rješavanje problema numeričke linearne algebre, npr. računanje svojstvenih i singularnih vrijednosti matrica. Neke od implementacija metoda koje sam razvio uključene su u poznati paket matematičkog softvera LAPACK. Ono po čemu se te metode razlikuju od drugih je puno veća razina numeričke točnosti i pouzdanosti", rekao je prof. Drmač

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 23:15