BRIGA IH ZA CIVILE

Hrvatski nuklearni fizičar: ‘Zaboravite nuklearnu elektranu u Zaporižju, prava drama je na Krimu‘

 Handout/Afp
Sigurnost NE Zaporižja može biti ugrožena jedino ako ruske snage prekinu dalekovod - rekao nam je Tonči Tadić

Rušenje brane Kahovka nije prijetnja sigurnosti nuklearke Zaporižja, tvrdi dr. Tonči Tadić, nuklearni fizičar Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu.

- Sigurnost nuklearke Zaporižja nije dovedena u pitanje iz dva razloga. Prvo, reaktori su pogašeni i hladni, dakle ne postoji opasnost u smislu njihovog hlađenja. Drugo, nuklearka Zaporižja ima vlastito, malo akumulacijsko jezero iz koga se hladi i u kome je razina vode ista. Razina vode u tom jezeru ovisi o dotoku vode iz Dnjepra što pak ovisi o dvije hidroelektrane uzvodno koje kontroliraju Ukrajinci. Sigurnost NE Zaporižja može biti ugrožena jedino ako ruske snage prekinu dalekovod - rekao nam je Tonči Tadić koji je trenutno u Granadi na službenim pregovorima hrvatskog i španjolskog tima za DONES ((DEMO Oriented Neutron Source), ključnog uređaj za razvoj fuzije,

- No, ovo pokazuje da ne postoji neko zlo koje Putin nije voljan napraviti Ukrajini. Drugo, ovim je onemogućena opskrba Krima vodom. Krim se napaja kanalom koji kreće od same brane i iz kojeg voda slobodnim padom ide prema Krimu. Padom razine vode u akumulaciji 800.000 ljudi na Krimu ostaje bez vode. To je dokaz da rusko vodstvo na zanima sudbina stanovništva, čak ni na teritorijima za koje tvrde da su Rusija – naglasio je Tonči Tadić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2023 15:59