VELIKI USPJEH

HRVATSKI ZNANSTVENICI PREDVODILI ZNAČAJNO OTKRIĆE GENA ODGOVORNIH ZA TUMORE Otvorili nove područje liječenja

ZAGREB - Hrvatski znanstvenici iz tvrtke Genos predvodili su međunarodni konzorcij koji je došao do značajnog otkrića koje otvara novo područje za razvoj lijekova i dijagnostike autoimunih bolesti i tumora.

Rad je objavljen u PloS Genetics, jednom od najuglednijih svjetskih časopisa na području genetike pod naslovom "Loci Associated with N-Glycosylation of Human Immunoglobulin G Show Pleiotropy with Autoimmune Diseases and Haematological Cancers", izvijestili su danas iz Genosa.

U navedenom radu otkrivena je mreža od 16 gena koji kontroliraju glikozilaciju imunoglobulina. Ti su geni važni za razumijevanje velikog broja autoimunih bolesti i tumora, što upućuje na značaj glikozilacije imunoglobulina u razvoju ovih bolesti te otvara novo područje za razvoj dijagnostike i novih lijekova.

Istraživanje je provedeno u sklopu velikog međunarodnog konzorcija u koji su bili uključene akademske institucije iz Škotske, Irske, Nizozemske, Engleske, SAD-a, Kine, Australije, Švedske i Rusije, no cjelokupna analiza glikozilacije imunoglobulina koja je bila osnova za istraživanje provedena je u zagrebačkom laboratoriju Genos.

Europska komisija do sada je znanstvenicima iz Genosa odobrila četiri FP7 projekta.

Genos je na prošlogodišnjim Danima inovacija u Parizu izabran među finaliste za prestižnu nagradu European Universal Biotech Innovation Prize za otkriće biomarkera za oblik dijabetesa koji se naziva MODY.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:17