IZVRSNOST

HRVATSKI ZNANSTVENIK DOBIO NAJPRESTIŽNIJE ŠVICARSKO PRIZNANJE Nenad Ban dobitnik važne nagrade za rad o ribosomima: 'Ovo za mene ima posebno značenje'

 ETH

Hrvatski znanstvenik Nenad Ban dobitnik je nagrade “Otto Naegeli”, jednog od najprestižnijih znanstvenih priznanja u Švicarskoj. Nagrada se dodjeljuje svake dvije godine za fundamentalna znanstvena otkrića koja su važna u biomedicini, a nosi ime švicarskog hematologa Otta Naegelija, poznatog po istraživanju leukemije.

Predani rad

- Meni ta nagrada ima posebno značenje jer je dodjeljuje švicarska zaklada. To pokazuje da je znanstvena zajednica u Švicarskoj prepoznaje i podržava naša istraživanja - rekao nam je Nenad Ban, profesor strukturalne molekularne biologije na prestižnom Švicarskom federalnom tehnološkom institutu (ETH) u Zürichu.

- Ta nagrada također prepoznaje predani rad ljudi u mome laboratoriju tijekom 18 godina, koliko je prošlo otkad sam utemeljio laboratorij na ETH-u. Nadalje, nagrada prepoznaje i napredak u metodologiji strukturne biologije i u elektronskoj mikroskopiji, za što je lani dodijeljena Nobelova nagrada. Upravo je moj laboratorij unaprijedio metodu elektronske mikroskopije na ETH-u - dodao je Ban.

Zagrepčanin Nenad Ban (51) jedan je od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika u svijetu. Diplomirao je molekularnu biologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) u Zagrebu, a doktorirao na Sveučilištu California u Riversideu. Pet godina bio je na postodktoratu na Yaleu, gdje je bio prvi autor triju radova u Scienceu o strukturi velike ribosomske podjedinice koja su njegova tadašnjeg šefa Thomasa Steitza dovela do Nobelove nagrade za kemiju 2009. godine. Od 2000. godine Ban radi na prestižnom ETH-u koji je zbog njega promijenio pravilo da znanstvenik mlađi od 35 godina ne može dobiti stalnu profesorsku poziciju.

O ribosomima

Od 2008. godine Nenad Ban je član Njemačke akademije znanosti, a prošle je godine dobio nagradu Ernst Young za medicinu. U fokusu njegovih istraživanja još od srednjoškolskih dana su ribosomi, stanične tvornice proteina. Upravo za rad na ribosomima Banu je dodijeljena Nagrada “Otto Naegeli” u iznosu od 200.000 švicarskih franaka koja je namijenjena njegovim istraživanjima, a nedavno je novu studiju o ribosomima objavio u prestižnom časopisu Science.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:49