VELIKO PRIZNANJE

Hrvatski znanstvenik Marin Soljačić dobio nagradu Max Born: ‘Ovo je još jedna potvrda mog uspješnog rada‘

Marin Soljačić

 Dragan Matic/Cropix
Nagrada je utemeljena 1982. godine, a dodjeluje se osobi koja je dala izniman doprinos fizikalnoj optici, teorijskoj ili eksperimentalnoj

Hrvatski znanstvenik Marin Soljačić dobitnik je ovogodišnje nagrade Max Born što je dodjeljuje Optica, Advancing Optics and Photonics Worldwide, jedna od vodećih svjetskih udruga na području optike i fotonike.

Riječ je o organizaciji koja je osnovana 1916. godine, a donedavno je bila poznata kao Američka udruga za optiku (OSA).

Kao mladi znanstvenik, Marin Soljačić je 2005. godine dobio nagradu Adolph Lomb koju dodjeljuje ta udruga. Sada je dobio i drugu nagradu imenovanu prema njemačkom fizičaru Maxu Bornu (1882.-1970.) koji je dao važan doprinos fizici 20. stoljeća, posebice optici.

Nagrada Max Born utemeljena je 1982. godine, a dodjeljuje se osobi koja je dala izniman doprinos fizikalnoj optici, teorijskoj ili eksperimentalnoj.

Kako stoji u priopćenju, Soljačić je nagrađen za temeljne doprinose poljima plazmonike, elektromagnetizma i topološke fotonike.

- Ovo je jedna od najbitnijih nagrada u našem polju i stoga mi je jako drago da sam je dobio kao još jednu potvrdu uspješnosti moga znanstvenog rada - rekao nam je Marin Soljačić, redoviti profesor na Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Rođen u Zagrebu 1974. godine, Marin Soljačić jedan je od naših najuspješnijih znanstvenika u inozemstvu.

U Zagrebu je završio osnovnu i srednju školu, diplomirao je fiziku i elektrotehniku na MIT-u, a doktorirao na Princetonu. Dobitnik je niza priznanja poput nagrade TR35 za mlade inovatore, "stipendije za genije" zaklade MacArthur i Blavatnikove nagrade najboljim mladim znanstvenicima mlađim od 42 godine.

Kako bi pomogao talentiranim učenicima i studentima u Hrvatskoj, 2014. godine utemeljio je vlastitu nagradu.

Nagrada Soljačić u iznosu od 5000 dolara dodjeljuje se od 2015. najboljem maturantu za postignute rezultate iz fizike i matematike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:19