SVEMIRSKA REVOLUCIJA

IBM konstruira najsnažnije računalo u povijesti: Moći će istražiti što se dogodilo u vrijeme Velikog praska prije 13 milijardi godina

Američka tvrtka IBM (International Business Machines), jedna od pionira u razvoju računarstva i informacijskih tehnologija, nedavno je konstruirala 33 milijuna eura "teško" računalo koje dnevno generira dvostruko više informacija negoli cijeli internet, piše Daily Mail.

Računalo će biti priključeno na gotovo 3060 četvornih milja velik niz teleskopskih antena, te će moći "upiti" podatke iz prošlosti unazad 13 milijardi godina, sve do Velikog praska. Bit će milijun puta jači od današnjeg najbržeg računala, i nosit će se sa 100 puta više informacija od najvećeg svjetskog akceleratora čestica (Large Hadron Collider).

2024., teleskop će služiti kako bi istraživao galaksije u nastanku, čak i podrijetlo svemira, a imat će milijune antena koje će prikupljati signale iz svemira. Square Kilometre Array biti će 50 puta osjetljiviji od bilo kojeg radio uređaja i bit će 10 tisuća puta brži od bilo kojeg današnjeg instrumenta.

Direktori SKA projekta sastat će se sutra u Amsterdamu kako bi odredili lokaciju tog ogromnog teleskopa, a sa njegovom gradnjom počet će 2016. Nagađa se da bi ga mogli smjestiti u Južnu Afriku ili Australiju.

"Imat će velik utjecaj na način na koji doživljavamo naš položaj u svemiru i na povijest kakvu poznajemo", rekao je Michiel van Haarlem, generalni direktor SKA projekta, te dodao "Otkrit ćemo puno toga."

Znanstvenici se slažu kako će uz pomoć SKA biti najbliže otkrivanju života izvan Sunčevog sustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:37