KIŠA PERZEIDA

IMPRESIVNI SPEKTAKL ZVIJEZDA PADALICA NA NOĆNOM NEBU U srijedu i četvrtak padaju suze svetog Lovre, pljuštat će do 100 meteora na sat

 CC

ZAGREB - Svi koji će 12. (srijeda) i 13. kolovoza (četvrtak) navečer gledati zvjezdano nebo, bit će počašćeni spektakularnim prizorom koji je moguće vidjeti jednom godišnje - kišu meteora Perzeida.

Već od 25. srpnja do 20. kolovoza moguće je zamijetiti poveći broj meteora na noćnom nebu, no najviše ih se može vidjeti 12. i 13. kolovoza, kada se očekuje i do 100 meteora na sat.

Meteorski pljusak Perzeida nastaje kada Zemlja na svojem putu oko Sunca presječe putanju kometa Swift-Tuttle, što se u pravilu događa oko 12. kolovoza svake godine.

Meteorski roj Perzeida zapravo su trag otpadaka s komete, koji zajedno sačinjavaju takozvani oblak Perzeida - razvučeni su duž cijele putanje komete, kojoj treba 133 godine za punu orbitu oko Sunca. Na dijelu putanje koji se križa sa Zemljinom, oblak je širini oko 0,1 astronomske jedinice (oko 15 milijuna kilometara). Dok Zemlja prolazi kroz oblak, tisuće meteora biva uhvaćeno u Zemljinu atmosferu, gdje ih većina izgori u potpunosti prije nego padne na tlo.

Prvi pisani trag o Perzeidima su kineski ljetopisi iz 36. godine N.E. U doba starog Rima, vjerovalo se kako su Perzeidi ejakulat boga plodnosti, Prijapa. Sa širenjem kršćanstva u Rimu, Perzeidi su prozvani ‘Suzama svetog Lovre,’ kako se često nazivaju i kod nas.

Njihovo se otkriće kao godišnje pojave pripisuje astronomu Adolpheu Queteletu, osnivaču opservatorija u Bruxellesu, koji je prvi uočio periodičnu pojavu kiše meteora iz smjera sazvježđa Perzeja, po kojem su i dobili ime.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:59