REVOLUCIJA U OKULISTICI

INFOGRAFIKA Električna četkica uklanja glaukom za samo 15 minuta

Novi, revolucionarni način liječenja glaukoma uz pomoć električnog štapića u samo 15 minuta mogao bi uskoro zamijeniti znatno kompliciraniju operaciju te očne bolesti koja može izazvati sljepilo.

Glaukom, poznat kao “tihi kradljivac” vida, očna je bolest koja u početku nema simptoma, ali oštećuje očni živac pa može dovesti do sljepoće. Kod nove operacije koristi se električna “četkica” koja skida dio oštećene trabekularne mrežice (sitni otvori ispred šarenice) i sve se obavlja u 15 minuta pod lokalnom anestezijom.

Naime, glaukom karakterizira visoki očni tlak i promjene u vidnom polju te na vidnom živcu.

Toplina koja liječi

To se najčešće događa kada se očna vodica koja ispunjava prostor između leće i rožnice ne drenira na pravi način i stvara pritisak na očni živac na stražnjem dijelu oka, inače odgovornom za slanje signala u mozak. Nova operacija nastoji riješiti drenažni sustav tako da se električnim štapićem ulazi u oko i koristi toplina da bi se spalio oštećeni dio trabekularne mrežice, čime se vraća mogućnost cirkuliranja tekućine kroz Schlemmov kanal koji se nalazi iza rožnice.

Bez komplikacija

Dok se kod tradicionalne operacije može dogoditi da ožiljci koji nakon nje nastaju ponovo blokiraju drenažu oka, kod ove nove operacije, kažu stručnjaci, izbjegnuta je ta vrsta komplikacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 02:18