ŽIVOT POSLIJE SMRTI

INTRIGANTNO OTKRIĆE Drevni narod iz doline Nila vjerovao da ih urokljivo oko može stići i u zagrobnom životu

 Berber-Abidiya Archaeological Project

Drevni narod iz doline rijeke Nil na području današnjeg Sudana ne samo da je vjerovao u život nakon smrti, nego su očito vjerovali da bi ih urokljivo oko moglo stići u zagrobnom životu, piše Live Science.

Naime, prastaro groblje koje datira s početka nove ere otkriveno je u blizini rijeke Nil u Sudanu i sadrži nekoliko podzemnih grobnica.

Arheolozi su u grobnicama pronašli artefakte poput srebrnog prstena, u koji je ugraviran božji lik, te keramičke kutije ukrašene s velikim očima koje su štitile od urokljivog oka.

Oči na kutiji, poznate pod imenom udjat, dobro su poznata tradicija u Egiptu, a koristili su ih i Kušiti.

Lokalni mještani slučajno su 2002. otkrili groblje staro 2000 godina iskapajući jarak u blizini naselja Dangeil i otad se na tom lokalitetu vrše arheološka iskapanja.

Otkrića su detaljno opisana u online publikaciji koja je nedavno objavljena. Na ovom projektu zajednički surađuju Nacionalno društvo za muzeje i starine i Britanski muzej.

U vrijeme nastanka groblja Sudanom su vladali Kušiti. Iako su izgradili stotine piramida, na novootkrivenom groblju pronađene su isključivo podzemne grobnice.

Pogrebna tradicija Kušita pokazuje da su duboko vjerovali u zagrobni život. Zbog toga su grobnice punili hranom i raznom robom.

FOTO: Berber-Abidiya Archaeological Project

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 07:17