POLJOPRIVREDNI BLITZKRIEG

INVAZIJA NJEMAČKIH KUKACA NA EUROPU Uzgajaju ose i stjenice i koriste ih umjesto insekticida, ali neki od minijaturnih kanibala zavlače se i u stanove

Parazitska osa na larvi
 Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia
Njemački kukci diljem Europe na specijalnom zadatku: uništiti druge kukce. Ose i stjenice kao zamjena za pesticide. Kako funkcioniraju ovi minijaturni kanibali?

Ličinke osa vole kad je toplo, najbolje oko 25 stupnjeva Celzijusa. "Kod ove temperature se i razmnožavaju", komentira zadovoljno Bernd Wührer otvarajući minijaturni klimatski ormar u kojem gmižu i lete bezbrojni kukci. No Wührer nije jedan od onih koji pri pogledu na insekte panično posežu za insekticidom. Naprotiv ovaj biolog se veseli bujanju života u ovom inkubatoru, piše Deutsche Welle.

Za njega ovi kukci nisu napast nego ih prije svega gleda kao smrtnog neprijatelja kukuruznog moljca koji diljem svijeta uništava ogromne količine žitarica. I zato je ova specijalna vrsta ose, trihograma, omiljena ne samo kod Wührera, nego i kod mnogih poljoprivrednika diljem svijeta.

57-godišnji doktor biologije je direktor tvrtke AMW iz Pfungstadta u njemačkoj saveznoj pokrajini Hessenu. Oko 50 km južnije od Frankfurta na Majni ovdje se uzgajaju biološke alternative insekticidima: nekoliko vrsta osa i stjenica kojima se uspješno bori protiv štetočina. Insektima protiv insekata.

Hesenski insekti završavaju na poljima, u skladištima, u staklenicima, ali i u privatnim stanovima diljem Europe. Potpuno ekološki bez upotrebe otrova.

Dronom ili helikopterom do polja

Način na koji se ose i stjenice bore protiv štetočina bi mogao poslužiti i kao podloga za neki horor film: one ulažu jajašca ili u jajašca ili u ličinke štetočine. Ličinka ose ili stjenice tada iznutra izjeda svog „domaćina". Tako se iz ličinke i jajeta nikada ne izleže štetočina. „To zvuči strašno, ali to je priroda", kaže Wührer. Neke vrste, poput osa najeznica, odrasle nametnike koriste kao transportno sredstvo do sljedećeg polja i staništa.

-->

Djelomice i distribucija jajašca s osama i stjenicama nalikuje sceni iz nekog filma: pikule s jajašcima se iz helikoptera ili dronova razbacuju po poljima. To je također patent tvrtke AMW koji je u međuvremenu izvezen i u Kanadu. Jedino se same životinje ne smiju izvoziti preko Atlantika nego se uzgajaju na licu mjesta. „Time se sprječava širenje invazivnih vrsta", objašnjava Wührer.

I u uzgoju se koriste jajašca kukuruznog moljca. Ose odrastaju i u prirodi same traže jajašca svojih domaćina i krug se zatvara. U međuvremenu je potražnja za osama i stjenicama zbog širenja ekološke poljoprivrede u porastu. No zbog zabrane mnogih insekticida, živi insekticidi su sve traženiji, pogotovo u Francuskoj.

Priprema na invazivne vrste

Zbog opasnosti koje vrebaju miješanjem invazivnih vrsta suradnja s potencijalnim kupcima na drugim kontinentima se odvija oprezno. Wührer već neko vrijeme surađuje s jednim egipatskim kolegom sa studija. „Mnogi nametnici na sjeveru Afrike nalikuju onima koje susrećemo u Europi. Unatoč tomu postoje mnoge prepreke", kaže direktor AMW-a.

No suradnja s drugim dijelovima svijeta ima i utjecaja na budućnost borbe protiv nametnika u Europi. „Zbog toplijih ljeta, blagih zima i zbog transporta se u Europi susrećemo odjednom s insektima kojih ovdje do prije nekoliko godina uopće nije bilo", objašnjava Wührer. Novi „gost" u Europi je rižina stjenica koja, suprotno onome što joj sugerira ime, ne jede samo rižu nego i ostale žitarice. No u AMW-u su sigurni da i za ovog štetočinu postoji rješenje u obliku kukaca, piše Deutsche Welle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 20:39