PODVALA ZNANSTVENIKA

ISTINA KOJU SU VAM SKRIVALI... Znanstvenik objavio video o 'čudesnom prirodnom lijeku za rak' i ostao šokiran rezultatom

 YouTube
 

Kanadski znanstvenik Jonathan Jarry sa svojim videom o mahovini koja liječi rak mijenjajući njegov DNK postao je totalni hit s više od 9 milijuna pregleda! No, paradoks leži u tome da su tvrdnje o učinkovitosti takvog prirodnog načina liječenja zapravo potpuna laž. Naime, Jarry se u svom poslu bavi upravo razotkrivanjem dezinformacija poput onih kakve se mogu pronaći u njegovom viralnom videu.

Na izradu videa inspirirao ga je bivši kolega kad mu je poslao Facebook objavu u kojoj se tvrdi da se rak može izliječiti radiovalovima. Taj video, iako prepun netočnosti, pogledan je nevjerojatnih 6 milijuna puta, dok objave koje rade u Jarryjevom uredu za znanost i društvo pri Sveučilištu McGill u Montrealu ne uspijevaju pridobiti ni djelić takve pozornosti.

Jarry je tada odlučio napraviti video koji će izgledati poput klasičnih videa teoretičara zavjera i proizvođača 'fake' vijesti, s dramatičnom glazbenom pozadinom i pričom o "čudesnom lijeku za rak" koji je otkrio dr. Johan R Tarjany u 19. stoljeću, ali koji je farmaceutska industrija dugo skrivala. Tek na pola videa autor gledateljima otkriva da ne postoji nikakav dr. Tarjany i čudesna mahovina koja ubija rak.

Jarryjeva ideja, kako je otkrio za BBC, bila je da napravi svojevrsnog Trojanskog konja u svijetu viralnih videa. Na koncu je, priznaje, bio šokiran rezultatom, jer se isprva nadao kako će njegov video biti dijeljen najviše 10 tisuća puta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:03