TEHNOGURUI NA LSD-u

Istina o psihodeličnom trendu koji je u Silicijskoj dolini zaludio sve osim Billa Gatesa: ‘Ljudi, sve ste to umislili!‘

 Profimedia
Tvrdili su da im mikrodoziranje LSD-om znatno poboljšava mentalne sposobnosti, ali novo istraživanje ukazuje da im je sve to doslovno bilo samo - u glavi

Sve veći broj developera, programera i kreativaca čiji mozgovi i ideje pokreću ekonomiju kalifornijske Silicijske doline u proteklim se godinama prepustilo rastućem trendu eksperimentiranja s psihodelicima. Takozvano “mikrodoziranje” LSD-om, psihoaktivnom tvari koja ima izrazito izražena halucinogena svojstva, postalo je sveprisutno u razgovorima na kavama, blogovima, pa čak i osobnim svjedočanstvima, koja su objavljivali vodeći američki mediji.

Tehnološki gurui koji su se kleli u koristi mikrodoziranja - uzimanja iznimno niskih doza, koje ne bi izazivale aktivne halucinacije ni negativno utjecale na sposobnost obavljanja dnevnih zadataka - tvrdili su kako im ono znatno poboljšava mentalne sposobnosti, podiže raspoloženje i potiče kreativnost. No, najnovije britansko istraživanje ukazuje da su sve te percipirane prednosti doslovno bile samo - u glavi.

U studiji, koju je proveo Centar za istraživanje psihodelika na Imperial Collegeu u Londonu, pokazalo se kako su identične pozitivne strane mikrodoziranja iskusili i sudionici istraživanja koji su, ne znajući, dobili placebo.

“Naši su nalazi potvrdili neke od poželjnih psiholoških učinaka mikrodoziranja”, kazao je voditelj istraživanja Balász Szigeti za Guardian, dodajući kako su ih očekivali s obzirom na veliki broj anegdota i opservacijskih studija. “No, ista ta poboljšanja uočili smo i kod sudionika koji su uzimali placebo. To ukazuje da do poboljšanja možda ne dolazi zbog farmakološke aktivnosti spoja, već se može objasniti placebo efektom.”

Kapsula s gelom

Istraživanje je započelo 2018. godine, a u njemu je sudjelovala 191 osoba koja je već imala iskustva s mikrodoziranjem. Svakog bi dana uzeli malu kapsulu s gelom, u kojoj je bilo ili 13 mikrograma LSD-a, ili placebo.

Sudionici bi potom ispunjavali upitnike s pitanjima koja su pokušavala procijeniti kako se osjećaju, te bi rješavali online kognitivne testove. Podaci su pokazali kako su oni koji su uzimali mikrodoze tokom četiri tjedna istraživanja prijavljivali poboljšanje svojeg psihološkog stanja, povećano zadovoljstvo svojim životom, te smanjenu razinu paranoje.

No, i grupa koja je uzimala placebo prijavila je ista poboljšanja, do te mjere da nije bilo statističke razlike između dvije skupine. Komentirajući istraživanje za Guardian, stručnjak za psihodelike James Rucker s King’s Collegea u Londonu kazao je kako su pozitivni efekti prijavljeni u istraživanju najvjerojatnije bili “posljedica pozitivnog očekivanja, a ne sposobnosti same droge da izazove korisni učinak.”

“Tek treba vidjeti može li mikrodoziranje imati terapeutski učinak kod pacijenata s poznatim psihičkim problemima poput depresije, ili kroz duži period,” kazao je Rucker.

"Nemaštoviti" Bill Gates

Mikrodoziranje je u Silicijskoj dolini postalo popularno, između ostalog, i zbog pokojnog čelnika Applea Stevea Jobsa, koji je javno govorio o svojim iskustvima s psihodelicima, a jednom je i suparniku Billu Gatesu, osnivaču Microsofta, poručio da je “nemaštovit” i da bi trebao uzeti malo LSD-a.

No, iako je novo istraživanje potencijalno diskreditiralo tvrdnje o koristima mikrodoziranja, ono ipak pati od jednog ozbiljnog nedostatka, a taj je što su svi sudionici prethodno već iskusili koristi mikrodoziranja - pitanje je bi li iste koristi od placeba dobio i netko tko ne zna što očekivati.

Drugi je problem bio što istraživanje nije bilo provedeno u kliničkim uvjetima - LSD je u Britaniji zabranjen za sve, pa tako i znanstvene svrhe - stoga su sudionici prema uputama voditelja istraživanja sami pakirali kapsule u omotnice označene QR kodovima, a potom ih miješali kao špil karata. Prije uzimanja doze, pokazali bi ispitivačima QR omotnice iz koje su je izvadili, što je omogućilo znanstvenicima da prate tko je uzeo što, bez da su sudionici sami to znali.

Konzultant za psihodeliju

Znanstvenici poput Szigetija i Ruckera, te nekadašnjeg savjetnika britanskog Parlamenta za psihodelične tvari Davida Nutta, upozoravaju kako stroga zakonska kontrola psihodelika u Ujedinjenom Kraljevstvu znatno otežava pa čak i onemogućuje kvalitetna istraživanja na tu temu.

Nekolicina donedavno ilegalnih psihodelika u zadnjih se nekoliko godina pokazala kao potencijalno iznimno učinkovita u liječenju cijelog niza psihičkih problema, od depresije do posttraumatskog stresnog poremećaja. No dok je Agencija za hranu i lijekove SAD-a dodijelila status potencijalno “prijelomnih” lijekova psihodelicima MDMA-i i psilocibinu, brojne druge države poput Ujedinjenog Kraljevstva i dalje odbijaju dopustiti čak i strogo kontrolirana klinička istraživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:14