ISTRAŽIVANJE ZAKLADE AAA

Istraživanje o drogama 'Netko normalno vozi s visokom dozom, neki jedva s niskom'

Ilustracija
 iStock / iStock

Američke savezne države koje su legalizirale uživanje marihuane počele su uvoditi zakonsku granicu dozvoljene koncentracije u krvi nakon koje je ilegalno upravljati motornim vozilom, no nova istraživanja pokazala su kako mjerenje količine aktivnog sastojka THC-a u krvi ne služi nikakvoj svrsi.

Američka AAA zaklada za sigurnost u prometu provela je istraživanje kako bi znanstveno ustvrdila nakon koje količine THC-a vozači počinju biti rizik po sebe i druge u prometu, i zaključila kako je nemoguće postaviti objektivni kriterij.

Naime, pri istim količinama THC-a u krvi, neki vozači su potpuno nesposobni za vožnju dok drugi ne pokazuju nikakve znakove opijenosti.

- Zakonska ograničenja su potpuno proizvoljna i znanost ih ne podržava, stoji u nalazima zaklade AAA. - Moglo bi se dogoditi na vozači koji su opasnost nastave vožnju, dok bi drugi mogli biti nepravedno osuđeni za vožnju pod utjecajem.

Istraživači su uspoređivali rezultate toksikoloških testova i rezultate DRE ispita, koji izravno ocjenjuje vozačevu sposobnost za upravljanje vozilom.

Od svih vozača koji su pali DRE ispit, njih 80% imalo je razinu THC-a u krvi od jednog nanograma po mililitri ili više. No, čak 30% onih koji su prošli također su imali 1ng/mL ili više THC-a u krvi.

Na uzorku od 602 vozača, koji su imali od 1 do 47 ng/mL THC-a u krvi, nije uočena nikakva povezanost između količine THC-a i količine grešaka koje bi činili.

Iako se mjerenje količine ne bi trebalo koristiti kao argument na sudovima, AAA upozorava kako uživanje marihuane može utjecati na sigurnost u prometu, te je nužno razviti testove kojima bi se moglo ocijeniti je li vozač sposoban voziti.

Od legalizacije korištenja marihuane u saveznoj državi Washington, postotak vozača pod utjecajem marihuane koji su sudjelovali u nesrećama sa smrtnim slučajevima narastao je sa 8% 2013. godine na 17% 2014. godine. Ipak, važno je napomenuti kako je većina tih vozača imala više od jedne opojne stvari u svojem organizmu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:13