KONFERENCIJA

Iva Tolić na Hvar dovela znanstvenike s Instituta Max Planck, Harvarda...

 Tomislav Krišto / CROPIX

Vodeći svjetski molekularni biolozi predstavili su najnovija otkrića o mejozi, staničnoj podjeli, na šestodnevnoj konferenciji EMBO-a (Europska organizacija za molekularnu biologiju) na Hvaru.

Naime, mehanizam procesa mejoze važan je za gensku rekombinaciju, genetičku raznolikost i razvoj reproduktivne medicine. Glavna organizatorica bila je znanstvenica Iva Tolić s Instituta Ruđer Bošković, koja je istaknula da su na konferenciji uz molekularne biologe sudjelovali i fizičari, čime je potaknut niz novih znanstvenih ideja koje će sigurno pomoći u razvijanju novih smjerova na tom području istraživanja.

Na konferenciji je o utjecaju raznih kemikalija na svakodnevni život i reproduktivnu sposobnost oocita, što bi trebalo pomoći u pronalasku lijekova za liječenje neplodnosti koja postaje sve veći problem u svijetu, ali i u Hrvatskoj, govorila Monice Coláicovo s bostonske Harvard Medical School. O rezultatima dobivenima korištenjem metode mikroskopije za praćenje pojedinačnih molekula proteina u interakciji s molekulom DNK govorio je Eric Greene sa Sveučilišta Columbia.

Naime, ta bi tehnika trebala omogućiti nove pristupe istraživanju procesa bitnih za diobu stanica. Bilo je riječi i o novim rezultatima istraživanja po kojima su mikrotubuli, osnovne sastavnice diobenog vretena, zavijene u ljudskim stanicama, a nisu ravne kako se vjerovalo. To bi moglo pomoći u novim načinima liječenja zloćudnih bolesti.

Na konferenciji je bilo 60-ak izlagača, a ukupno je prisustvovalo više od 240 sudionika iz 23 zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 04:32