VAŽAN PRONALAZAK

'IZRAČUNALI SMO BRZINU SMRTI, GLEDALI SMO JE KAKO PUTUJE' Veliko otkriće znanstvenika moglo bi predstavljati prekretnicu u borbi s najtežim bolestima

 Profimedia
 

‘Uspjeli smo gledati smrt kako putuje po prvi put. Kreće se brzinom od 0,03 milimetra u minuti. Barem se tom brzinom kreće smrt u stanici’, objavili su znanstvenici sa Sveučilišta Stanford u studiji objavljenoj u časopisu Science.

Dvojica sistemskih biologa Xianrui Cheng i James Ferrell otkrili su brzinu kojom umire jedna stanica. Ovo otkriće, koje može pokazati i kako stanice odumiru, uvelike će koristiti daljnjem razvoju medicine. Primjerice, znanstvenici će moći ‘ohrabriti’ stanice raka da se ubiju ili spriječiti odumiranje stanica kod pacijenata s Alzheimerom.

Proučavajući jajne stanice kod žaba Cheng i Ferrell su izmjerili brzinu apoptoze ili ‘programirane smrti stanice’. Radi se o mehanizmu kojim stanica aktivno pokreće vlastitu smrt kao sastavni dio fizioloških procesa ili kao odgovor na određena patološka stanja. Do apoptoze dovode brojni vanjski i unutarnji faktori. Nekad stanica sama osjeti da je vrijeme da odustane, a ponekad je na samouništenje potaknu valovi kemijske aktivnosti. Znanstvenici su zapravo izmjerili brzinu tih valova.

Apoptoza, odnosno programirana smrt stanice, zapravo je mehanizam zaštite višestaničnog organizma od djelovanja štetnih utjecaja iz okoline. U ljudskom se tijelu događa svakodnevno i pomažu mu tijekom života. Primjerice, razdvajanje prstiju na rukama i nogama posljedica je apoptoze stanica.

Čovjek u prosjeku izgubi više od 50 milijardi stanica dnevno, a neispravni apoptozni procesi dovode do razvoja brojnih bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2022 05:09