RAČUNALNA SNAGA

Jaguar će biti najbrže super-računalo na svijetu: Donosi nam REVOLUCIJU u ekologiji i energetici!

 Sipa
Sustav bi, nadaju se znanstvenici, mogao poslužiti za bolje istraživanje procesa fuzije, klimatskih promjena te poboljšanje motora s unutarnjim izgaranjem

TENNESSEE - Poznato je da automobili i njihovi ispušni plinovi nanose veliku štetu Zemljinoj atmosferi pa znanstvenici, zelene udruge, vlade i dio javnosti već neko vrijeme traže alternativno rješenje fosilnim gorivima. Iako su projekti s tim ciljem pokrenuti diljem svijeta, nitko nije mislio da bi odgovor u potpunosti mogao doći iz matične ploče super-računala.

Nacionalni laboratorij Oak Ridge u američkoj saveznoj državi Tennessee namjerava ove godine pojačati svoje superračunalo Jaguar, po snazi treće u svijetu, novim sustavom. Titan, kako su ga nazvali, bi radio dva puta brže i premašio dosadašnjeg rekordera, Japanskog K-a.

Sustav bi, nadaju se znanstvenici, mogao poslužiti za bolje istraživanje procesa fuzije, klimatskih promjena te poboljšanje motora s unutarnjim izgaranjem do čak 50%, prenosi National Geographic.

Jacqueline Chen, inženjerka u Nacionalnom laboratoriju Sandia, koja se bavi motorima s unutarnjim izgaranjem, kaže kako jedonstavno ima previše novih alternativnih izvora energije i modela motora koji se brzo mijenjaju. Novi računalni sustav bi mogao mnogo pomoći u izračunima i simulacijama kompatibilnosti.

Računalo bi moglo pomoći, primjerice, u istraživanju paljenja automobila putem kompresije pri niskim temperaturama umjesto električnom iskrom. Znanstvenici još uvijek u pokusima ne mogu dovoljno razumjeti taj proces, te se nadaju da bi nova tehnologija mogla dati drugačiji uvid u problem.

Hibridni sustav Titan kombinirao bi CPU i GPU snage, značajno ubrzao postupak računanja, te davao detaljnije analize alternativnih izvora goriva koje je teško testirati u praksi.

Titan bi koristio i fizičarima koji nastoje produbiti svoja saznanja o procesima fuzije, tvrdi National Geographic. Drugi znanstvenici, pak, žele iskoristiti sustav za razumijevanje odnosa između klime i energije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:06