NA PUTU PREMA GORE

Japanci planiraju do 2050. napravitiSVEMIRSKO DIZALO koje će dosezativisinu od čak 96 tisuća kilometara!

 NASA, Obayashi Corp
Dizalo bi prevozilo 30 putnika i putovalo brzinom od 200 kilometara na sat punih tjedan dana

TOKIO - Japanska građevinska kompanija u srijedu je objavila kako bi mogla započeti gradnju svemirskog dizala koje bi dosezalo gotovo četvrtinu puta do Mjeseca. Gradnja bi trebala trajati 40 godina kada se očekuje da će i prvi turisti dizalom krenuti u svemir, javlja AFP.

Obayashi Corp tvrdi kako bi mogla koristiti tehnologiju karbonskih nanocijevi, koje su više od 20 puta snažnije od čelika, za gradnju nosivog kabela koji bi se protezao do visine od čak 96 tisuća kilometara. Dizalo bi prevozilo 30 putnika i putovalo brzinom od 200 kilometara na sat punih tjedan dana kada bi se zaustavilo na stanici na visini od 36 tisuća kilometara.

- Na stanici bi se iskrcavali turisti, no znanstvenici i stručnjaci mogli bi putovati do samog kraja puta iliti visini od 96 tisuća kilometara - objasnila je Satomi Katsuyama, voditeljica projekta.

Međutim, iako u Obayashiju tvrde kako je plan izvediv, danas ne postoji procjena koliko bi i stajao kao niti ideja gdje bi bio sagrađen ili tko će biti investitor.

Kompanija inače trenutačno završava radove na izgradnji najviše strukture u Japanu, Tokyo Sky Treea (Nebesko drvo), koja će biti visoka 634 metara. Služit će kako odašiljač digitalnog signala, ali i vidikovac koji će turistima pružiti panoramski pogled na japansku metropolu i dalje.

- Inspirirani smo dovršetkom Sky Treea, a naši stručnjaci za konstrukciju, klimu, vjetar i dizajn navode kako je dizalo moguće - istaknula je Katsuyama te dodala da Sky Tree svoja vrata otvara u svibnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 18:41