KARIKA KOJA NEDOSTAJE

JE LI NAPOKON OTKRIVENA TAJNA OD ČEGA SE SASTOJI 95 POSTO SVEMIRA? Čini se kako su britanski znanstvenici riješili najveći misterij našeg univerzuma!

Ilustracija
 Profimedia, Panthermedia

Znanstvenici su možda riješili misteriju 'tamne tvari' i 'tamne energije' koja ih već desetljećima zbunjuje, piše Independent. Rješenje ove zagonetke možda je zapravo vrlo jednostavno: astrofizičari su možda samo zaboravili staviti jedan običan minus.

Tamna tvar je možda najzagonetnija pojava u svemiru. Model koji se trenutno koristi sugerira da u svemiru ima ogromna količina te tvari i energije – čak 95 posto svemira – koja mora da postoji, no zapravo je nema i ne možemo je vidjeti. O ta dva fenomena znamo po učinku koji imaju na drugu materiju koju možemo vidjeti. No, o njima ne znamo ništa direktno, uključujući ni to od čega se fizički zapravo sastoje.

Znanstvenici s Oxforda sad su predložili posve novu teoriju koja nudi rješenje za zagonetku koja muči astrofizičare već desetljećima. Doktor Jamie Farnes kaže da su i tamna tvar i tamna energija fluidi koji posjeduju 'negativnu masu'. To znači da su zapravo inverzija obične mase: ako biste ih gurnuli, oni bi vam se približili.

Implikacije ovakvog prijelomnog otkrića su ogromne te nude odgovor na pitanje što bi mogle biti te velike količine tvari koja nedostaje. 'Sada mislimo da tamna tvar i tamna energija mogu biti združene u fluid koji ima određeni tip 'negativne gravitacije' koja odbija stvari oko njega', kaže doktor Farnes. 'Iako nam se to čini neobičnim, čini se da je naš svemir simetričan i u svojoj pozitivnoj i u negativnoj kvaliteti.'

Teza o postojanju negativne energije predložena je i prije jer to bi praktički značilo da materijalan svijet postaje rjeđi kako se svemir širi. No, to je u kontradikciji s onim opaženim jer je uočeno da se tamna tvar ne stanjuje s vremenom. Međutim, teorija doktora Farnesa sugerira da se tamna energija stalno iznova kreira. S obzirom na to da svaki čas nastaje još tamne energije, takav fluid ne bi se razrijedio niti kod širenja svemira.

Taj navodni fluid, čini se, funkcionira baš kao i tamna energija: 'Ishod je prilično lijep: tamna tvar i tamna energija mogu se združiti u jednu supstancu čiji efekti mogu biti objašnjeni pozitivnom energijom koja plovi u moru negativne energije', kaže Farnes.

Znanstvenici se sada nadaju da će uspjeti testirati ovu teoriju pomoću velikog teleskopa Square Kilometre Array, koji se upravo gradi i koji će biti najveći teleskop na svijetu. Ako njegova izgradnja uspije, imat ćemo još bolju sliku svemira od one koju nam trenutačno omogućuje LambdaCDM teleskop, pa će se doći i bliže odgovoru na pitanje što su zapravo tamna tvar i tamna energija i od čega se sastoje.

'Postoji još mnogo teoretskih pitanja i kompjuterskih simulacija kroz koje moramo proći. LambdaCDM ima prednost od nekih 30 godina, no veselim se vidjeti što će ova poboljšana verzija teleskopa pokazati i hoće li se to poklopiti s ostalim opservacijama. Ako se to pokaže stvarnim, to će značiti da tih 95 posto svemira koji nedostaje ima jednostavno rješenje: zaboravili smo dodati minus', kaže Farnes.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 19:22