COVID-19

Je li novi porast broja zaraženih na jugu Engleske doista povezan s novim sojem koronavirusa?

London
 DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP
Nova varijanta, koju su britanski znanstvenici nazvali "VUI-202012/01" uključuje mutaciju na proteinu šiljastih izdanaka

Britanski znanstvenici nastoje utvrditi je li brzo širenje nove varijante koronavirusa SARS-CoV-2 na jugu Engleske povezano s ključnim mutacijama koje su uočene na novoj varijanti, piše Reuters.

Grupa znanstvenika koja prati genetiku koronavirusa rekla je da se među mutacijama našla i promjena na važnom proteinu šiljastih izdanaka koji SARS-CoV-2 koristi za inficiranje ljudskih stanica, ali da trenutno nije poznato čini li to novu varijantu zaraznijom od prijašnjih.

"Trenutno pokušavamo potvrditi jesu li te mutacije doprinijele povećanom širenju", rekli su znanstvenici Konzorcija Covid-19 genomike Velike Britanije (COG-UK).

Nova varijanta, koju su britanski znanstvenici nazvali "VUI-202012/01", uključuje mutaciju na proteinu šiljastih izdanaka.

Ona bi u teoriji mogla dovesti do bržeg širenja covida-19 među populacijom.

Britanska je vlada u ponedjeljak navela da bi nedavni nagli rast zaraženih mogao biti povezan s novom varijantom koronavirusa. Nagli rast zaraženih i pojava nove varijante natjerao je vlasti da u Londonu i drugim dijelovima južne Engleske proglase najstrože moguće epidemiološke mjere.

Engleski zavod za javno zdravstvo rekao je da je do 13. prosinca zabilježeno 1.108 slučajeva zaraze novom varijantom koronavirusa.

Trenutno nema dokaza da nova varijanta uzrokuje težu inačicu covida-19 te da će dosad razvijena cjepiva biti manje učinkovita. "Da bismo odgovorili na ta dva pitanja, moramo provesti još istraživanja", rekli su znanstvenici COG-UK-a.

Stručnjaci za genetiku COG-UK-a kažu da se svakog mjeseca u cijelom svijetu zabilježi jedna do dvije mutacije koronavirusa SARS-CoV-2.

Većina tih mutacija nije utjecala na virus. Manji je broj mutacija virus učinio zaraznijim te manje osjetljivim na reakcije imunološkog sustava - bilo da je riječ o prirodnoj ili cjepivom potpomognutoj reakciji. Također, neke su mutacije dovele do toga da su zaraženi razvili snažniji oblik covida-19.

Savjetnica Engleskog zavoda za javno zdravstvo Susan Hopkins rekla je da nije neočekivano da će virus evoluirati te da je važno promjene uočiti čim prije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 12:58