KRAJ BRIGA S PUNJAČIMA

JE LI OVO SPAS ZA KORISNIKE? STIŽE SAVRŠENA BATERIJA ZA MOBITEL Puni se u manje od minute, ali ima jednu manu...

 Flickr

Koliko ste se puta našli u situaciji gdje vam je punjač baterije za mobitel postao sastavni dio opreme pri izlasku od kuće. Čak i baterije u modernijim telefonima nakon nekog vremena kao da odustanu i više vremena provedete sjedeći pored utičnice nego uživajući u prednostima svog 'mobilnog' telefona.

Međutim, tim je problemima došao kraj, barem tako tvrde dizajneri nove baterije temeljene na aluminiju. Navode kako će novu bateriju biti moguće napuniti u jednu minutu te će ista izdržati značajno više ponovnih punjenja nego današnje litij-ionske baterije, javlja Telegraph.

No, za sada postoji jedan problem. Naime nova baterija ima svega upola voltaže onih u današnjim mobitelima.

- Osim te 'sitnice' naša baterija je sve o čemu sanjate: povoljna, sigurna, brzo se puni, fleksibilna i dugotrajnija - objasnio je profesor Hongjie Dai sa Stanford sveučilišta.

Dodaje kako je za razliku od alkalnih baterija njihov izum dobar za okoliš te se ne može zapaliti, što je slučaj s litij-ionskima.

- Čak i da je pokušate probušiti bušilicom, neće se zapaliti, niti eksplodirati - rekao je Dai.

Istraživači desetljećima pokušavaju napraviti funkcionalnu aluminijsko-ionsku bateriju. Problem je bio u nabavljanju materijala koji će stvarati dovoljnu voltažu i nakon nekoliko punjenja. Aluminijske baterije imaju dvije elektrode - pozitivno nabijenu katodu i negativnu anodu i znanstvenici su isprobavali brojne materijale za katodu.

- Slučajno smo otkrili da je najjednostavnije rješenje koristiti grafit, što je zapravo ugljik - pojašnjava Dai.

Iako baterija još uvijek treba dobiti na voltaži, Dai vjeruje da se to može učiniti unaprjeđujući materijal katode. Kada se to usavrši baterija će se moći koristiti u električnim uređajima i mrežama gdje će se moći puniti i prazniti desecima tisuća puta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 14:53