BEZ ZVIJEZDE

JEDAN OD NAJČUDNIJIH OBJEKATA U SVEMIRU Astronomi fascinirani planetom siročetom, koji nema sunca oko kojeg bi se vrtio

 www.ifa.hawaii.edu

Svemirski objekt suhoparnog imena PSO J318.5-22 već se smatrao jednim od najčudnijih u nama poznatom svemiru. Nakon što su astronomi sa Sveučilišta u Edinburghu pomoću teleskopa u Čileu napravili dodatna promatranja, objekt je samo postao zanimljiviji.

Njihov je zaključak da se radi o planetu bez zvijezde, koji se sastoji od gustih oblaka prošaranih česticama topljenog željeza. Temperatura unutar tih oblaka iznosi oko 800 stupnjeva Celzijevih, a cijeli objekt ima karakteristike mladog planeta koji nastaje oko zvijezde.

S jedinom razlikom da ovo 20 milijuna godina staro svemirsko siroče svoje zvijezde nema. Upravo zbog toga je i tim astronoma mogao relativno precizno izmjeriti različite razine svjetlosti koju taj objekt emitira. Od Zemlje je ovaj objekt s karakteristikama planeta udaljen 75 svjetlosnih godina, a velik je otprilike kao Jupiter - no, od njega je čak osam puta teži.

Jedna od znanstvenica na projektu Beth Biller rekla je da ovo otkriće samo pokazuje koliko su oblaci jedinstveni u planetima i njima sličnim objektima. 'S ovakvim tehnikama promatranja mogli bismo više naučiti o divovskim planetima pokraj mladih zvijezda', dodala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 19:17