‘NISAM ZA TULUME‘

Jednom Nobelovcu neće smetati što ovogodišnja dodjela neće biti raskošna poput prethodnih

Prošlogodišnja dodjela Nobelove nagrade u Stockholmu
 Jonathan NACKSTRAND/AFP
Većini će nagrade uručiti švedski diplomati, a broj gostiju na tim ceremonijama ovisit će o restriktivnim mjerama protiv koronavirusa

Slavlje Nobelovih laureata ove će godine zbog pandemije koronavirusa biti nešto skromnije, piše Reuters.

Neće biti večernjih toaleta, frakova, koncerata, banketa i obožavanja koji dolaze s dodjelom najprestižnije svjetske nagrade. Dobitnici poslije neće moći otići proslaviti u elitnim restoranima Stockholma i Osla

Većini će nagrade uručiti švedski diplomati koji borave i rade u njihovim zemljama, a broj gostiju na tim ceremonijama ovisit će o restriktivnim mjerama koje su na snazi u pojedinoj zemlji.

Moguće je i da će se neke ceremonije i otkazati.

"Osigurat ćemo da laureati na ovaj ili onaj način dobiju svoje medalje i diplome", rekla je glasnogovornica Nobelove fondacije Rebecka Oxelstrom.

Skromna slavlja nekim će dobitnicima značiti više nego drugima.

Njemački astrofizičar Reinhard Genzel, koji je ovogodišnju Nobelovu nagradu za fiziku podijelio s Englezom Rogerom Penroseom i Amerikankom Andreom Ghez, nije pretjerano opterećen činjenicom da ovogodišnja dodjela neće biti glamurozna kao prijašnje.

"Nisam vam ja od tuluma", rekao je za Reuters. Genzel, Penrose i Ghez nagrađeni su za otkrića koja su se ticala crnih rupa u svemiru.

"Naravno da bih volio da se vrhunac moje istraživačke karijere proslavi u Stockholmu, poglavito zato što bih u tom slučaju mogao slaviti s obitelji i suradnicima. No, globalna je situacija takva kakva je. Fondacija je donijela dobru odluku", dodao je Genzel.

Nobelova fondacija u Švedskoj i Nobelov institut u Norveškoj već neko vrijeme rade na organizaciji dodjele Nobelove nagrade. Fondacija brine o svim nagradama osim one za mir. O njoj brigu vodi Institut.

Ovogodišnja dodjela održat će se 7. i 8. prosinca, a medalje i diplome bit će položene na stol, a osoba koja će njima rukovati nosit će rukavice.

Genzel će svoju nagradu dobiti u uredu kancelara Bavarske u Münchenu. Drugi će ih dobiti u rezidencijama švedskog diplomatskog osoblja i znanstvenim institutima u kojima rade.

Dobitnica Nobela za književnost Louise Gluck i dobitnik Nobela za medicinu Michael Houghton svoje će diplome i medalje dobiti u vlastitim domovima.

Tradicionalna predavanja i koncert prenosit će se 8. prosinca na internetskoj stranici Fondacije, a koncert će se održati bez publike.

Švedski kralj Karlo XVI. Gustav 10. će prosinca otvoriti internetski prijenos glavne dodjele nagrada, a taj će prijenos uključivati i snimke uručivanja nagrada laureatima. Zainteresirani će ga moći gledati na svim digitalnim platformama Nobelove fondacije.

Banket povodom dodjele Nobelove nagrade posljednji je puta otkazan 1956. godine, kada je otkazan kako bi se prosvjedovalo protiv invazije Mađarske od strane Sovjetskog saveza.

Još se uvijek dogovara kako će se Nobelova nagrada za mir uručiti Davidu Beasleyju, čelnom čovjeku Svjetskog programa za hranu. Uručivanje te nagrade prenosit će se na internetskoj stranici nobelprize.org.

No, nije sve tako sumorno.

Organizatori dodjele Nobelovih nagrada kažu da će ovogodišnje laureate pozvati na iduću dodjelu ako pandemija dotad popusti.

"Puni će paket dobiti kasnije, nadamo se", rekao je Olav Njolstad, direktor Nobelovog instituta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:52