VELIKO OTKRIĆE

Jednostavnim krvnim testom može se otkriti više od 50 vrsta raka i prije pojave simptoma

Ilustracija
 Eyepix/AFP
Identificira mnoge vrste raka koje je teško dijagnosticirati u ranim fazama, poput raka mozga, grla, jajnika, gušterače i slično

Znanstvenici su objavili da je jednostavni krvni test kojim se može otkriti više od 50 vrsta raka prije nego što se pojave bilo kakvi klinički znakovi ili simptomi bolesti, dovoljno precizan da se može koristiti kao test probira, piše Guardian.

Test, koji NHS England planira uvesti na jesen, usmjeren je na ljude s većim rizikom od bolesti, uključujući pacijente u dobi od 50 ili više godina.

U stanju je identificirati mnoge vrste bolesti koje je teško dijagnosticirati u ranim fazama, poput raka mozga, grla, jajnika, gušterače, jednjaka i nekih vrsta raka krvi.

Znanstvenici kažu da njihova otkrića, objavljena u časopisu Annals of Oncology, pokazuju da test precizno otkriva rak često i puno prije nego se pojave bilo kakvi znakovi ili simptomi bolesti, dok je stopa lažno negativnih rezultata vrlo niska.

Test, koji je razvila američka tvrtka Grail, traga za kemijskim promjenama u fragmentima genetskog koda - slobodne DNA (cfDNA) - koje cure iz tumora u krvotok.

Test je razvijen pomoću algoritma za strojno učenje što je jedna vrsta umjetne inteligencije. Djeluje ispitivanjem DNK koja se izlijeva iz tumora i nalazi u krvi. Preciznije, fokusira se na kemijske promjene ove DNA, poznate kao obrasci metilacije.

Sada je najnovija studija otkrila da test ima impresivno visoku razinu točnosti. Znanstvenici su analizirali izvedbu testa kod 2.823 osobe s tom bolešću i 1.254 osobe bez.

Test je točno identificirao prisutnost raka u 51,5 posto slučajeva, u svim fazama bolesti, a pogrešno je otkrio rak u samo 0,5 posto slučajeva.

U solidnim tumorima koji nemaju mogućnosti probira - poput karcinoma jednjaka, jetre i gušterače - sposobnost generiranja pozitivnog rezultata testa bila je dvostruko veća (65,6 posto) od one kod solidnih tumora koji imaju mogućnosti probira kao što su rak dojke, crijeva, vrata maternice i prostate.

U međuvremenu, ukupna sposobnost generiranja pozitivnog rezultata testa kod karcinoma krvi, poput limfoma i mijeloma, bila je 55,1 posto.

Test je također točno utvrdio tkivo u kojem se rak nalazio u tijelu u 88,7 posto slučajeva.

Doktor Eric Klein, predsjednik Instituta za urologiju i bubrege Glickman na američkoj klinici Cleveland i prvi autor istraživanja, rekao je: 'Rano otkrivanje raka, kada je vjerojatnije da će liječenje biti uspješno, jedna je od najznačajnijih prilika koje imamo kako bi se smanjio teret ove bolesti.'

'Ovi podaci sugeriraju da bi, ako se koristi zajedno sa postojećim probirnim testovima, test otkrivanja više karcinoma mogao imati dubok utjecaj na način otkrivanja raka i, u konačnici, na javno zdravlje.'

Doktor Marco Gerlinger, s Instituta za istraživanje raka u Londonu i savjetnik za onkologiju u zakladi Royal Marsden NHS, rekao je: 'Ova nova studija pokazuje impresivne rezultate za jednostavan test krvi koji može otkriti više vrsta karcinoma.'

'Lažno pozitivnih rezultata ima malo, što je jako važno jer će se time izbjeći pogrešne dijagnoze. Za neke od najčešćih vrsta tumora, poput karcinoma crijeva ili pluća, test je čak detektirao i vrlo male karcinome, u fazi kada bi se mogli potencijalno izliječiti', kaže.

'Studija je rađena na pacijentima kojima je rak već dijagnosticiran na temelju drugih testova, a ovu tehnologiju probira još treba ispitati u stvarnim probirnim pokusima prije nego što test uđe u rutinsku upotrebu. Ali već sada vidimo kako će izgledati otkrivanje raka u budućnosti, koje će se gotovo sigurno graditi oko tekućih testova biopsije, koji otkrivaju DNA raka u krvotoku.'

U međuvremenu, rezultati NHS-ovog ispitivanja, koje će obuhvatiti 140.000 sudionika, očekuju se do 2023. godine.

Prof. Peter Johnson, nacionalni klinički direktor NHS-a za rak, rekao je: 'Ova najnovija studija pruža daljnje dokaze da bi ovakvi krvni testovi mogli pomoći NHS-u da ispuni ambiciozni cilj pronalaska tri četvrtine slučajeva karcinoma u ranoj fazi, kada postoji najviše šansi za izlječenje.'

'Podaci su ohrabrujući i radimo s Grailom na studijama koje započinju vrlo brzo kako bismo vidjeli kako će se ovaj test izvoditi u klinikama diljem NHS-a.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 06:24