SPAS U ZADNJI ČAS

Jeli ste češnjak, a imate spoj? Postoji vrlo učinkovito rješenje koje vjerojatno imate u hladnjaku

+

 Niksa Stipanicev/Cropix
Istraživanja pokazuju da masnoća i proteini koje sadrži jogurt sprječavaju da većina smrdljivih spojeva iz češnjaka pobjegne u zrak

Ako ste ikada odustali od konzumiranja češnjaka zbog straha od lošeg zadaha, znajte da postoji rješenje. Možete doći na spoj i ljubiti se čak i ako ste jeli češnjak - pod uvjetom da nakon češnjaka popijete žlicu jogurta. Naime, istraživanja pokazuju da masnoća i proteini koje sadrži jogurt sprječavaju da većina smrdljivih spojeva iz češnjaka pobjegne u zrak, piše Guardian.

Manpreet Kaur i prof. Sheryl Barringer sa Sveučilišta Ohio State u Columbusu, SAD, testirali su sposobnost jogurta – i vode, masti i proteina u njemu – da neutraliziraju sumporne spojeve koji sirovom i kuhanom češnjaku daju karakterističan miris.

Njihovi rezultati, objavljeni u časopisu Molecules, pokazali su da je sam jogurt reducirao čak 99 posto hlapljivih tvari koje najviše stvaraju miris u sirovom češnjaku. Pojedinačne komponente masti, vode i proteina također su imale neutralizirajući učinak, ali su masti i proteini bili učinkovitiji od vode, a jogurt s većim udjelom masti bio je bolji od jogurta s nižim udjelom masti.

Prethodna istraživanja pokazala su da punomasno mlijeko također može pomoći da se riješite zadaha od češnjaka, jer se masti koje sadrži vežu na nekoliko smrdljivih molekula.

Barringer je rekao da proteini u jogurtu također mogu služiti za hvatanje hlapljivih molekula prije nego što budu otpuštene u zrak. ‘Znamo da proteini vežu okus što se ponekad smatra negativnom osobinom jer hrana s visokim sadržajem proteina ima manje okusa. U ovom slučaju, to bi moglo biti pozitivno‘, rekla je.

Profesorica Barringer kaže da bi grčki jogurt, koji ima veći udio proteina od običnog jogurta korištenog u studiji, mogao biti posebno učinkovit. Vjerojatno će svrsi poslužiti i voćni jogurti, ali koji god da se koristi, mora se konzumirati što prije nakon češnjaka.

Eksperimenti su također otkrili da prženje češnjaka značajno smanjuje količinu smrdljivih hlapljivih tvari koje se oslobađaju. Zasebno istraživanje profesorice Barringer pokazalo je da jedenje sirove jabuke, metvice ili zelene salate odmah nakon konzumiranja češnjaka također može pomoći u smanjivanju zadaha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 23:22