POGLEDAJTE PREMA GORE

Jeste li uhvatili koju zvijezdu padalicu? Noćno nebo još će nekoliko dana ukrašavati Perzeidi!

 CC
Perzeidi, godišnja kiša meteora, svoj vrhunac doživljavaju oko 10. kolovoza kada naš planet prolazi kroz najgušći dio Perzeidskog potoka

Noćno nebo svake godine početkom kolovoza ispresiječe kiša meteora koja se u narodu vrlo često naziva 'suze svetog Lovre'. Tako je i ove godine, a ako ste imali priliku maknuti se u neko mračnije područje, gdje svjetlosno zagađenje nije toliko jako, vjerojatno ste i vidjeli koju 'zvijezdu padalicu'.

Riječ je naravno o Perzeidima – godišnjoj kiši meteora koja je najuočljivija sredinom kolovoza. Perzeidi svoj vrhunac doživljavaju oko 10. kolovoza kada naš planet prolazi kroz najgušći dio Perzeidskog potoka. Tada, ukoliko imate sreće i nađete se daleko od snažnih izvora svjetlosti, možete vidjeti i do 100 meteora na sat zbog čega Perzeidi slove kao jedan od najjačih godišnjih meteorskih pljuskova.

Perzeidski potok nastaje nakon što komet 109P/Swift-Tuttle prolazi blizu Sunca te za sobom ostavlja komadiće stijene i prašine koji ga slijede po njegovoj eliptičnoj orbiti oko naše zvijezde. Kada Zemlja prolazi kroz te ostatke, oni izgaraju u gornjim slojevima atmosfere i tako nam svake godine priređuju ovaj spektakularan nebeski događaj.

Komet Swift-Tuttle je otkriven 1862. godine, a zadnji je put viđen 1992. Za jednu orbitu oko Sunca potrebno mu je oko 130 godina. Svake godine sredinom kolovoza, kada Zemlja prolazi blizu njegove orbite , materijal koji je Swift-Tuttle ostavio tijekom prijašnjih prolazaka pada u našu atmosferu brzinom od otprilike 60 kilometara u sekundi te tako stvara brojne zvijezde padalice.

Ljudi Perzeide promatraju više od 2000 godine, a u narodu se za njih često može čuti kao 'suze svetog Lovre'. Svetog Lovru su Rimljani 285. godine mučili i spalili na roštilju, a Perzeidi su dobili taj naziv jer se pojavljuju otprilike kada se obilježava Lovrina smrt, 10. kolovoza.

Ove godine Zemlja će kroz Perzeidski potok prolaziti do 14. kolovoza stoga vam preporučamo da po ruku uzmete deku i teleskop, ako ga imate, te s prijateljima ili boljom polovicom krenete u lov na meteore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:17