NOVI ZAKLJUČAK

Još postoji nada: AstraZenecino cjepivo možda ipak štiti i od južnoafričkog soja koronavirusa

 Ilustracija
 Thomas Samson/POOL/AFP
Mutacije otkrivene u Južnoj Africi mijenjaju dio virusa na koji ciljaju cjepiva

Još uvijek postoji određena nada da će cjepivo AstraZenece protiv covida-19 spriječiti razvoj težeg oblika bolesti nakon zaraze južnoafričkom varijantom koronavirusa, smatra profesor Shabir Madhi sa Sveučilišta Witwatersrand u Johannesburgu koji je ranije otkrio da ono ima ograničeni učinak pri blažim oblicima bolesti.

Južna Afrika u nedjelju je priopćila da će privremeno prestati koristiti AstraZenecino cjepivo u sklopu svojeg programa cijepljenja, nakon što su rezultati pokazali da pruža minimalnu zaštitu od infekcije južnoafričkom varijantom covida-19 koja dominira u toj državi.

Naime, britanski proizvođač lijekova AstraZeneca u subotu je objavio kako se čini da njegovo cjepivo protiv koronavirusa, razvijeno u suradnji sa Sveučilištem Oxford, pruža tek ograničenu zaštitu od južnoafričke varijante covida-19, na temelju prvih podataka kliničkog ispitivanja.

Profesor Madhi je rekao kako smatra da se, nakon razmatranja o tomu može li cjepivo AstraZenece spriječiti i razvoj težeg oblika bolesti, došao do zaključka da se ono može usporediti s cjepivom tvrtke Johnson & Johnson koje se na kraju ipak pokazalo učinkovitim.

Istaknuo je da se studijom nije uspjela istražiti učinkovitost cjepiva AstraZenece u prevenciji težih oblika infekcije jer je prosječna starost njezinih sudionika iznosila 31 godinu pa stoga nisu predstavljali demografsku skupinu kod koje je uočen najveći rizik od ozbiljnih simptoma covida.

Profesorica Sarah Gilbert, voditeljica odjela za istraživanje cjepiva u Oxfordu, rekla je da bi cjepivo ipak trebalo štititi od težeg oblika bolesti.

"I kod ostalih farmaceutskih tvrtki koje razvijaju cjepivo zamjećujemo smanjenu učinkovitost protiv nekih varijanti virusa, no ona ipak pružaju zaštitu od smrtnog ishoda, hospitalizacija i težeg oblika bolesti ", rekla je u nedjelju Gilbert.

Dodala je da će farmaceutske tvrtke vjerojatno do kraja godine razviti i modificiranu verziju cjepiva protiv južnoafričke varijante, poznate kao 501.V2 ili B.1.351.

Profesor Tulio de Oliviera, epidemiolog s Medicinskog fakulteta Nelsona Mandele, kazao je kako se nada da će cjepivo i dalje imati važnu ulogu u programu cijepljenja u Južnoj Africi.

"Nadamo se da ćemo unatoč smanjenoj učinkovitosti u sklopu manjeg ispitivanja druge faze u Južnoj Africi ipak na kraju ustanoviti određenu učinkovitost kod teških infekcija", rekao je za BBC.

Mutacije otkrivene u Južnoj Africi mijenjaju dio virusa na koji ciljaju cjepiva, a to znači da će one vjerojatno na neki način utjecati na sva dosad proizvedena cjepiva.

I ispitivanja za cjepiva Novavaxa i Janssena, provedena u Južnoj Africi pokazala su manju učinkovitost protiv ove varijante, a oba trenutačno čekaju odobrenje britanskih regulatora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:49