NAMIJENJENI POSEBICE UČENICIMA

JUTARNJI U SURADNJI S FER-om OBJAVLJUJE PLAKATE O SVEMIRU 'Želimo mlade potaknuti da se bave znanošću'

Dario Bojanjac, Stefan Cikota
 Ronald Goršić / CROPIX
 

Jutarnji list u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu idući tjedan objavljuje tri edukativna plakata namijenjena širokoj javnosti, posebice učenicima. Posteri, čije su teme Sunčev sustav, crne rupe i sateliti, prvi su u seriji edukativnih plakata s ciljem popularizacije znanosti koje ćemo objaviti idućih mjeseci.

Jutarnji list

Ideja o popularno-znanstvenim plakatima rođena je prije nekoliko mjeseci, kada mi je kolega Darko Novak, voditelj grafičke redakcije Jutarnjeg lista, pokazao jedan atraktivan poster Sunčeva sustava. Poslala sam poster mladom astrofizičaru Stefanu Cikoti, doktorandu na FER-u čija postignuća pratim od njegove tinejdžerske dobi. On mi se javio s nizom kritičkih primjedbi, ali i prijedlogom da s kolegom, dr. Darijom Bojanjcem, docentom na FER-u, osmisli seriju popularno-znanstvenih plakata koje bi zatim objavio Jutarnji list. Prijedlog se svidio glavnom uredniku Jutarnjeg lista Goranu Ogurliću, a podržao ga je i dekan FER-a Gordan Gledec.

Jutarnji list

Program ŠUZA

- Jedan je od ciljeva FER-a, kao visokoobrazovne i znanstvene institucije, mladima na najbolji mogući način približiti znanost, ukazati im na njezin potencijal i snagu te ih potaknuti da se i nakon formalnog obrazovanja nastave baviti znanošću i istraživanjem. U tome se ne želimo ograničiti samo na svoje studente. FER se s vremenom profilirao kao institucija otvorena za nove ideje i inicijative čija je svrha popularizacija znanosti - kaže Gordan Gledec. Ističe kako FER već godinama provodi vlastiti program popularizacije znanosti “Iz škole u znanost i akademsku zajednicu”, skraćeno ŠUZA.

Zagreb, 230120.
Unska 3.
Gordan Gledec, dekan Fakulteta elektrotehnike i racunarstva.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX
Gordan Gledec, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

- Taj se program izvodi s ciljem povećanja interesa javnosti za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku, a namijenjen je prije svega djeci predškolske i školske dobi. Suradnja koju upravo na tu temu započinjemo s Jutarnjim listom samo je nastavak našeg djelovanja u tom pravcu. Sretni smo što FER okuplja i privlači mlade znanstvenike koji se bave uistinu vrhunskom znanošću. Naša je dodatna sreća što pojedinci na Fakultetu znaju kako znanost učiniti inkluzivnom za mlade i širu javnost - ustvrdio je Gledec.

Mladi FER-ovi znanstvenici Stefan Cikota i Dario Bojanjac pojasnili su motive svojeg angažmana u izradi popularno-znanstvenih postera.

Jutarnji list

Lovac na asteroide

- Smatram da svaki znanstvenik dio svojeg vremena mora uložiti u popularizaciju znanosti. Činim to od svoje tinejdžerske dobi, kad sam godinama vodio Višnjansku školu astronomije. Smatram da ovaj projekt s Jutarnjim listom može imati velik utjecaj na širu javnost, posebice na mladu populaciju. Dogovorili smo da ćemo raditi serije od po tri postera na jednu temu. Prva tema je svemir jer smatramo da je to uvijek privlačno i mladima i starima. Imat ćemo plakate na temu komunikacija, energetike, biologije, medicine, matematike itd. Za svako područje obratit ćemo se stručnjacima iz različitih znanstveno-obrazovnih institucija koji će biti spremni jedan dio svog vremena uložiti u izradu edukativnih postera - pojasnio je Stefan Cikota (32), koji je s bratom blizancem Aleksandrom jedan od najpoznatijih hrvatskih lovaca na asteroide.

- Još uvijek Aleksandar i ja držimo rekord u broju otkrića malih tijela Sunčeva sustava na amaterskoj razini. Otkrili smo 3300 asteroida, od toga smo i nekoliko imenovali, primjerice asteroid (187700) Zagreb. Obojica smo počeli studirati fiziku na Sveučilištu u Zürichu, ali smo diplomirali na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu. Aleksandar je postdoktorand u Lawrence Berkeley National Laboratoryju, gdje radi s nobelovcem Saulom Perlmutterom, a ja sam ostao u Hrvatskoj - ispričao je Stefan Cikota.

Doktorand je na Zavodu za primijenjenu fiziku na FER-u te upravo piše doktorat na temu malih tijela u Sunčevu sustavu.

- Moja druga znanstvena tema je suradnja u kolaboraciji MAGIC. Stoga svake godine boravim na promatranju na kanarskom otoku La Palma, gdje se nalaze teleskopi MAGIC - dodao je Cikota.

I njegov kolega Dario Bojanjac (34), docent na Zavodu za radiokomunikacije na FER-u, od školskih je dana zaljubljenik u znanost.

Povratak u domovinu

- Još u osnovnoj školi išao sam na smotre tehničke kulture gdje smo izrađivali robote. Završio sam elektrotehniku na FER-u i preddiplomski studij matematike na PMF-u u Zagrebu. Zatim sam na FER-u doktorirao 2015. godine. Tijekom doktorata bio sam sedam mjeseci na Sveučilištu Michigan u Ann Arboru, a zatim godinu i pol na postdoktoratu u Švicarskoj federalnoj politehničkoj školi u Lausannei (EPFL) - ispričao je Bojanjac, koji je prošle godine postao docent na FER-u.

- U Americi sam dobio posao i mogao sam ostati, ali nisam to želio. Vani je neusporedivo lakše raditi u znanosti, ali mene je uvijek vuklo natrag u domovinu jer radim i puno toga uz znanost. Imao sam pet godina svoj privatni odbojkaški klub, a sada s kolegama vodim klub odbojke na pijesku Siget. Jedan od razloga zbog kojih sam se odlučio vratiti je i što imam dobru komunikaciju sa studentima i to mi se čini važnim jer mislim da tako mogu ostvariti utjecaj na društvo - rekao je Dario Bojanjac. Osvrnuo se na prvu seriju plakata.

Zagreb, 190220.
FER.
Profesori koji su sudjelovali u izradi plakata za Jutarnji list. 
Na fotografiji: Josip Vukovic, Marko Sossich, Josip Loncar. 
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX
Josip Vuković, Marko Sossich, Josip Lončar

- Stefan je napravio plakat sa Sunčevim sustavom dok je naš kolega Marko Sossich, teorijski fizičar i doktorand na FER-u, autor plakata o crnim rupama. Dr. Josip Lončar i dr. Josip Vuković, postdoktorandi Zavoda za radiokomunikacije FER-a, autori su plakata o satelitima. Razgovarali smo s puno stručnjaka za nekoliko serija plakata i svi su bili oduševljeni jer smatraju da postoji veliki prostor u medijima za komunikaciju o znanstvenim temama - zaključio je Dario Bojanjac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2023 16:14