IZNENADIT ĆETE SE

KAKO JE DOISTA NASTAO ŽIVOT NA ZEMLJI? NASA je objavila šokantne rezultate novog istraživanja

 cc

Sve veći broj znanstvenika vjeruje kako je život na Zemlji mogao početi u hidrotermalnim izvorima na morskom dnu.

Znanstvenici su nedavno otkrili nove metode simuliranja procesa koji su možda doveli do prve pojave staničnih organizama na Zemlji.

- Ono što pokušavamo učiniti je premostiti jaz između geoloških procesa na mladoj Zemlji i pojavi biološkog života na planeti, rekao je znanstvenik sa Sveučilišta Leeds Terry Kee, jedna od autorica istraživanja.

- Prije biološkog života, moglo bi se reći da je na Zemlji bilo ‘geološkog života’. Možda se čini čudnim smatrati geologiju, koja uključuje beživotno kamenje i minerale, živom. No, što je život?

- Mnogi su pokušali i ne uspijeli dati zadovoljavajuć odgovor na ovo pitanje. Umjesto toga, pogledali smo što život radi, a svi oblici života koriste iste kemijske procese nalik onima u gorivoj ćeliji kako bi proizveli energiju, rekla je Kee.

Određeni geološki okoliši, poput hidrotermalnih izvora, mogu se smatrati ‘gorivim ćelijama okoliša,’ jer se može proizvesti energija između goriva u izvorima i oksidantima u morskoj vodi.

Jedan od brojnih hidrotermalnih izvora koji se nalaze u Atlantiku

U novom istraživanju, objavljenom u znanstvenom časopisu Astrobiology, Kee i njene kolege demonstrirali su model gorive ćelije zasnovane na prirodnim katalistima, koji bi mogao biti izvor metabolizma u prvim organizmima na Zemlji.

- Neki minerali mogli su pokrenuti geološke reakcije, koje su kasnije dovele do biološkog metabolizma, rekla je voditeljica istraživanja Dr. Laura Barge s NASA-inog instituta za astrobiologiju.

- Ovi eksperimenti simuliraju električnu energiju koja je nastajala u geološkim sustavima, tako da možemo simulirati i druge planetarne okoliše s tekućom vodom, poput Jupiterovog mjeseca Europe, ili Mars kakav je nekad bio, rekla je Barge.

cc

Jupiterov mjesec Europa prekivren je ledom, a znanstvenici vjeruju kako se ispod površine nalaze oceani puni termalnih izvora, pogonjenih plimnim silama Jupiterove gravitacije. Europa je, po mišljenju većine astrobiologa, najbolji kandidat za pronalazak života izvan Zemlje unutar Sunčevog sustava

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 20:34