SVEMIR

Kapsula s uzorcima asteroida Ryugu uspješno se odvojila od japanske sonde

 AFP
Slijetanje kapsule označit će kraj misije započete u prosincu 2014. lansiranjem Hayabuse 2 iz Japana

Nakon putovanja u svemir od više od pet milijardi kilometara, japanska svemirska sonda Hayabusa 2 oslobodila je kapsulu s uzorcima s asteroida Ryugu koja bi trebala proći kroz Zemljinu atmosferu i prizemljiti kasnije u subotu.

Asteroid 162173 Ryugu putuje Sunčevim sustavom.

Kapsula se uspješno odvojila od sonde na udaljenosti od 220.000 kilometara iznad Zemlje, priopćila je japanska svemirska agencija Jaxa.

Ona nosi prikupljeni materijal star 4,6 milijardi godina, tj. iz ranog razdoblja nastanka Sunčevog sustava, objasnio je voditelj misije Makoto Yoshikawa.

Očekuje se da će kapsula ući u atmosferu Zemlje navečer i usporavati kako bude postajala sve užarenija, a potom će se na visini od 10 kilometara aktivirati padobran.

Kapsula od 40-ak centimetara trebala bi sletjeti u pustinju tijekom poslijepodneva nedaleko Woomere u južnoj Australiji. Kapsula će biti prebačena u Japan, a analiza uzoraka počet će u lipnju.

Slijetanje kapsule označit će kraj misije započete u prosincu 2014. lansiranjem Hayabuse 2 iz Japana. Ta će se sonda sada preusmjeriti prema drugom asteroidu u blizini Zemlje na koji bi trebala stići za oko 10 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. veljača 2024 20:56