ZVIJEZDA SVJETSKE ROBOTIKE

KARIJERNI ZAOKRET HRVATSKE ZNANSTVENICE O KOJOJ JE PISAO I VOGUE 'Da me roditelji nisu potjerali na fakultet, danas bih bila manekenka'

 Tomislav Kristo / CROPIX

- Robotika je moj posao, a šivanje moja opsesija - kaže s osmijehom Danica Kragić, profesorica kompjutorskih znanosti na Kraljevskom tehnološkom institutu (KTH) u Stockholmu.

Hrvatska znanstvenica Danica Kragić (46) posljednjih je godina znanstvena zvijezda u Švedskoj i mediji joj posvećuju veliku pozornost zbog njezine impresivne karijere, ali i strasti prema modi. Prof. Kragić prodekanica je na Fakultetu kompjutorskih znanosti i komunikacija na KTH-u, zatim direktorica Centra za autonomne sustave, članica Švedske kraljevske akademije znanosti te članica nadzornih odbora velikih švedskih kompanija SAAB i FAM. Međutim, u posljednje vrijeme Danica Kragić često je u Hrvatskoj pa je tako u utorak boravila u Zagrebu.

Ratni zrakoplovi

- Jedan razlog mojeg dolaska bio je sastanak koji je kompanija SAAB imala s ministrom obrane zbog aviona koje Hrvatska želi kupiti. No ideja je da se jedan dio te suradnje između Švedske i Hrvatske, koja bi bila dugoročna, realizira tako da kompanija SAAB uloži sredstva u jedan znanstveni park. Stoga sam predstavila mogućnosti te znanstvene suradnje - rekla je prof. Kragić. Naglasila je kako je u Hrvatskoj već neko vrijeme angažirana i na ambicioznom projektu ACROSS (Centre of Research Excellence for Advanced Cooperative Systems).

Riječ je o 35 milijuna eura vrijednom europskom projektu Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu i Kraljevskog instituta za tehnologiju (KTH) iz Stockholma.

Projekt, pod vodstvom prof. Ivana Petrovića, već je prošao prvu fazu prijave u sklopu programa Teaming.

- Riječ je o projektu centra na širem području robotike. To bi bili roboti na moru, na zemlji i koji lete s različitim primjenama: od kućnih robota do onih koji bi se mogli koristititi za poljoprivredu. Na FER-u postoji jako dobra grupa znanstvenika koji pokrivaju sva ta područja. No dio tog centra bio bi usmjeren na inovacije: kako se rezultati znanstvenog rada mogu transformirati u start up kompanije. Uloga KTH je pomoći u razvoju tih inovacija čiji bi korisnici bili diljem svijeta. Međutim, važno je naći i mjesto za realizaciju projekta jer bi FER zaposlio nove ljude pa bi tu i hrvatska vlada morala pomoći oko zgrade Centra - rekla je prof. Kragić, naglasivši da će se 2019. godine znati jesu li FER i njegov strateški partner KTH dobili vrijedni europski projekt.

Računalna vizija

Danica Kragić rođena je i odrasla u Rijeci, gdje je završila tadašnju matematičko-informatičku srednju školu te diplomirala na Tehničkom fakultetu 1995. godine.

- Željela sam se baviti manekenstvom, ali moji roditelji su najprije željeli da završim fakultet - priznala je Danica Kragić. Nakon diplome pružila joj se prilika da kroz organizaciju IAESTE (International Association for the Exchange of Students for Technical Experiences) ode u Švedsku. - U Stockholmu sam vidjela natječaj u novinama za doktorski studij na Kraljevskom tehnološkom institutu. Prijavila sam se, a oni su me 1997. primili na doktorat - prisjetila se Danica Kragić, koja je na KTH-u doktorirala 2001. godine. Zatim se znanstveno usavršavala u SAD-u i Francuskoj, ali je karijeru nastavila u Švedskoj, gdje je 2007. već u dobi od 36 godina dobila stalnu profesorsku poziciju.

Istraživačke specijalnosti Danice Kragić su robotika i kompjutorske znanosti.

- Bavim se računalnom vizijom. To uključuje rad s kamerom i slikom, korištenje matematičkih metoda kako bi se izvukla informacija iz slike jer roboti nemaju oči pa koriste kamere da bi vidjeli. Drugi dio mojeg posla je rad s drugim senzorima kao što su taktilni, kako bi roboti mogli osjetiti što diraju ili dižu - pojasnila je prof. Kragić te opisala svoj novi projekt. - Ideja je da razvijemo sustav u kojem robota učimo kako sklopiti telefon ili neki sličan uređaj na prirodan način kao kad učimo vlastitu djecu.

S djecom koristimo dijalog, geste, vodimo ih za ruku i pokazujemo, a to pokušavamo sada kod razvoja našeg robotskog sustava. Ne programiramo ih, nego im pokazujemo što da rade - rekla je prof. Kragić. Istaknula je kako je najveći napredak robotike na proizvodima koji imaju jednu funkciju. - To mogu biti usisavači, autonomne kosilice, leteći roboti koji snimaju područje iznad koga lete. Mi bismo na području robotike željeli imati multifunkcionalne robote.

Primjerice, jedan robot koji čisti pod, ali isto tako može kuhati ručak i prati prozore. Međutim, takve multifunkcionalne robote još nemamo na tržištu - rekla je prof. Kragić. Udana je za švedskog znanstvenika Patrica Jensfelta i imaju dvoje djece, Jonathana (10) i Isabel (3).

Kako protiv stresa

Osvrnula se i na svoju strast prema šivanju i modi, zbog čega je o njoj pisao i Vogue.

- Kad radite neki posao gdje ste stalno pod stresom treba vam neka protuteža. Ja ne mogu čitati ni gledati televiziju jer mi se posao stalno vraća u glavu. Šivanje je bilo i ostalo moj lijek makar moj suprug kaže da pretjerujem s tim silnim materijalima koje stalno kupujem - istaknula je prof. Kragić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 20:20