EMA NA METI

Kibernetički udar na Europsku agenciju za lijekove: Hakeri pristupili ‘važnim podacima‘ o cjepivu

Ilustracija
 Victoria Jones/AFP
Hakeri iz redova špijuna i kriminalaca nastoje doći do najnovijih spoznaja o izbijanju zaraze

Medicinska regulatorna agencija EU u srijedu je potvrdila da je bila meta kibernetičkog napada te da istražuje taj slučaj uz pomoć policije.

Europska agencija za lijekove (EMA), koja odobrava lijekove, medicinske uređaje i cjepiva za EU, nije otkrila nikakve dodatne informacije vezane uz taj događaj.

"EMA ne može iznositi dodatne informacije dok je istraga u tijeku. Detalji će se objaviti u dogledno vrijeme", priopćila je agencija.

Ne zna se kada se i kako napad dogodio, tko stoji iza njega i da li su ugroženi ikakvi podaci. Kibernetički napadi na zdravstvene ustanove su se pojačali tijekom pandemije covida-19, a hakeri iz redova špijuna do kriminalaca nastoje doći do najnovijih spoznaja o izbijanju zaraze.

Pristupljeno važnim dokumentima

Kako pak navodi BBC, hakeri su pristupili osjetljivim podacima tvrtke BioNTech, partnerske kompanije Pfizera koji zajedno rade na cjepivu protiv koronavirusa. Kompanija je priopćila kako ih napada neće usporiti u razvoju cjepiva, dok je EMA samo kratko priopćila kako je pokrenuta službena istraga te da Agencija normalno funkcionira. Ipak, BioNTech je priopćio kako su hakeri pristupili vrlo važnim dokumentima.

- Danas smo obaviješteni kako je EMA bila metom hakerskog napada i da su se neki dokumenti, vezani uz odobrenje našeg cjepiva, nezakonito proučili. EMA je osigurala da ovaj napad nema nikakvog utjecaja na tijek razvoja cjepiva - rekli su iz EMA-e dodavši kako trenutno nemaju razloga vjerovati da su ugroženi osobni podaci pacijenata koji su sudjelovali u kliničkom ispitivanju novog cjepiva.

Dani uoči odluke

Ovo nije prvi slučaj, farmaceutske kompanije koje rade na razvoju cjepiva protiv covida već mjesecima bilježe sofisticirane kibernetičke napade. U listopadu je indijska kompanija suočena s ozbiljnim hakerskim napadom, dok je nedavno na udaru bio i IBM čije je skladište korišteno za cjepivo iznenada napadnuto.

Napadi se događaju nekoliko tjedana uoči odluke EMA-a o korištenju cjepiva.

Reuters je ranije dokumentirao kako su hakeri povezani sa Sjevernom Korejom, Iranom, Vijetnamom, Kinom i Rusijom bili optuživani za pokušaj krađe informacija o virusu SARS-CoV-2 i mogućem liječenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:23