VELIKI ZNANSTVENI PROJEKT

Kinezi instalirali najveći teleskop na planetu: 'Želimo naći vanzemaljce'

 REUTERS

PEKING - Kina je u nedjelju ugradila posljednji dio u svoj znanstveni projekt koji će biti najveći radio teleskop na svijetu za istraživanje svemira i potragu za vanzemaljskim životom, izvijestili su državni mediji.

Kineski znanstvenici započeli su izgradnju sfernog teleskopa s promjerom leće od 500 metara (FAST) prije pet godina. Veličine je 30 nogometnih igrališta i isklesan je iz planine u siromašnoj jugozapadnoj pokrajini Guizhou.

Budući će biti najveći teleskop, bit će i najučinkovitiji u hvatanju slabašnih signala iz svemira koje je moguće povezati s inteligentnim životom. Tri puta je osjetljiviji od do sada najvećeg Arecibo opservatorija u Portoriku.

"FAST će se koristiti za potragu za neobičnim objektima kako bi bolje shvatili porijeklo svemira, a tragat ćemo i za signalima izvanzemaljaca", kazao je dužnosnik Kineske akademije znanosti Zheng Xiaonian.

Vodeći znanstvenik na projektu Nan Redong je tijekom radova kazao da je "radio teleskop je poput osjetljivog uha što pokušava razlikovati bitne radio poruke od buke u svemiru. To je kao da pokušate čuti cvrčka u oluji".

Radio teleskop, čija je izgradnja koštala 180 milijuna dolara, biti će u naredna dva desetljeća vodeći svjetski uređaj za spomenutu namjenu, tvrdi Zheng.

Teleskop broji 4.600 triangularnih panela, a dizajniran je poput Areciba, utoliko što će isto koristiti prirodnu udubinu koja će podržavati satelitsku antenu (zdjelu). Aktivna površina moći će se prilagođavati u različitim smjerovima, s efektivnom zdjelom veličine 300 metara, koja će biti u stanju pokrivati nebo unutar 40° od zenita. Radna frekvencija biti će od 0.3 do 3.0 GHz.

Izgradnja teleskopa predstavlja veliki iskorak za kineski svemirski program.

Wu Xianping, ravnatelj Kineskog društva astronoma, rekao je da "posjedovanje osjetljivijeg teleskopa omogućuje hvatanje slabijih ili udaljenijih radio poruka koje će pomoći u potrazi za inteligentnim životom izvan naše galaksije, ali i u istraživanju početaka svemira".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. siječanj 2022 07:08