MATE 50

Kinezi preduhitrili Amerikance: Huawei dan prije Applea predstavio telefon koji može slati poruke preko satelita

CEO Huawei Technologiesa Richard Yu

 Huawei/Huawei
Nagađa da će iPhone 14 koji će biti predstavljen danas imati, između ostaloga, upravo i značajku povezivanja putem satelitske veze

Predstavljanjem svog novog flagshipa Mate 50, prvog pametnog telefona koji omogućuje slanje poruka putem satelita čak i kada nema pokrivenosti mobilnom mrežom, kineski je Huawei za jedan dan preduhitrio Apple.

Naime, američka tvrtka večeras u 19 sati po hrvatskom vremenu trebala bi predstaviti svoj novi iPhone 14, za koji se nagađa da će, između ostaloga, imati upravo i značajku povezivanja putem satelitske veze. Tek treba vidjeti na koji će način raditi i kako će se razlikovati od kineske varijante. Huaweijev sustav se oslanja na protokol pod nazivom BeiDou Satellite Message 3.

image

Huawei Mate 50 Pro

Huawei/Huawei
image

Telefon dolazi u tri inačice

Huawei/Huawei

U praksi je riječ o tome da se u situacijama kada se telefon nađe izvan područja pokrivenosti mobilnim signalom može spojiti na satelit te obaviti osnovne funkcije poput slanja tekstualnih poruka i lokacije korisnika. Ta bi se značajka svakako mogla pokazati korisnom u potencijalnim situacijama traganja i spašavanja, a u budućnosti vjerojatno može imati i šire namjene. Pošto sustav koristi satelitski navigacijski sistem BeiDou - što je kineska inačica nama dobro poznatog američkog GPS-a - trenutačno ta opcija funkcionira samo na području Kine i okolnih zemalja.

Usput rečeno, telefon dolazi u tri inačice, Huawei Mate 50, zatim Mate 50 Pro te u posebnoj Porsche Design verziji, a osim satelitske komunikacije donosi još nekoliko inovacija koje bi mogle biti interesantne ljubiteljima mobilne tehnologije. Prije svega je riječ o kameri, koja je tradicionalno jedna od najjačih strana Huaweijevih top modela.

image

Za povezivanje se koristi kineska verzija GPS-a

Huawei/Huawei

Mate 50 Pro tako donosi varijabilni otvor blende sa šest optičkih elemenata, koji mogu blendu otvarati skroz od f/1.4 pa do f/4.0. To se odnosi na glavnu kameru od 50 megapiksela, dok uz nju još dolazi i ultraširoka 13-megapikselna te telefoto kamera od 64 megapiksela, koja može ostvariti optičko uvećanje od 3,5X te hibridno od 200X.

Uređaj dolazi i s prvim zaštitnim staklom Huaweijeve izrade, pod nazivom Kunlun, za koje kineska tvrtka tvrdi da povećava otpornost na padove za čak 10 puta (što je vrlo hrabra i optimistična najava). Telefone pokreće sistemski čip Snapdragon 8+ Gen 1, ali zbog već dobro poznatih Huawijevih problema s američkim sankcijama nemaju 5G povezivost. Jednako tako, nemaju podršku za Googleove servise i aplikacije.

image

Kamera ima varijabilnu blendu

Huawei/Huawei

Huawei Mate 50 Pro na papiru ima vrhunski ekran, 6,74-inčni OLED s frekvencijom osvježavanja od 120 herca, dok regularni model ima 6,7-inčni zaslon od 90 herca. Baterija ima kapacitet od 4700 mAh i superbrzo punjenje od 66W. Zanimljiva inovacija je i najava da telefon radi u stanju pripravnosti čak tri sata sa samo 1 posto baterije.

Dolazit će u crnoj, srebrnoj, ljubičastoj i narančastoj kožnoj verziji, a europske i hrvatske cijene bit će poznate na jesen, kada se uređaji predstave u regiji. U Kini Huawei Mate 50 Pro počinje od 980 dolara, a Mate 50 od 720 dolara, dok Porsche Design Mate RS košta 1870 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:24