OPASNA PERAD

KOKOŠ IZ PAKLA Otkrivena vrsta pernatog dinosaura kojeg su nazvali po mitološkom demonu

 Getty Images

Znanstvenici su otkrili novu vrstu dinosaura koji je živio prije 66 milijuna godina, imao je perje i kandže, a ime je dobio prema mitološkom demonu.

Anzu Wyliei je živio u vrijeme vladavine T-Rexa, bio je visok 3 metra i težak 250 kilograma, a upravo zbog svojih fizičkih karakteristika znanstvenici su mu dali nadimak "kokoš iz pakla".

Dinosaur je imao krijestu na glavi, perje, oštre kandže i kljun bez zuba. Znanstvenici smatraju da se hranio i vegetacijom, ali i malim životinjama.

- Prozvali smo ga "kokoš iz pakla" iz zezancije, ali zapravo je taj nadimak poprilično prikladan - kazao je doktor Matt Lamanna iz Prirodoslovnog muzeja Carnegie u Pittsburghu.

Dinosaurove kosti pronađene su na lokalitetima u Sjevernoj i Južnoj Dakoti, ali znanstvenicima je trebalo nekoliko godina da ih potpuno istraže. Ostaci tri stvorenja su sastavljeni da bi se dobio cjeloviti kostur.

- Bio je to golemi raptor, ali s perjem i glavom poput kokošje - kazala je koautorica doktorica Emma Schachner sa Sveučilišta u Uti.

Prvi dio dinosaurova imena preuzet je od imena pticolikog demona iz mezopotamske mitologije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 02:38