REPORT G. DRLJAČE

Koliko remdesivir smanjuje smrtnost: Hoće li nam se isplatiti nabava skupog lijeka za COVID-19?

remdesivir
 Yonhap News/Newscom/Profimedia
Jedan dan liječenja teško oboljelih od COVID-19 može koštati i po 10.000 dolara, kažu iz Gileada, tvrtke koja proizvodi remdesivir

I nakon što je hrvatska Vlada ovlastila ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti Alemku Markotić da potiše ugovor za nabavu remdesivira (lijjeka za COVID-19), u svijetu traju polemike oko toga koliko je taj vrlo skup lijek učinkovit u smanjenju smrtnosti. The Financial Times u četvrtak je objavio članak u kojem je donio odgovor kompanije Gilead (proizvođač remdesivira) na tvrdnje Svjetske zdravstvene organizacije temeljem velike analize prema kojoj remdesivir smanjuje za nekoliko dana boravak oboljelih u bolnici, ali nema značajan utjecaj na smanjivanje broja smrti.

Takav nalaz Svjetske zdravstvene organizacije, kao i još nekoliko istraživanja koja su pratila ishode liječenja remdesivirom, bila su značajni udarac za Gilead. Naime, remdesivir je izuzetno skupa terapija za COVID-19 (pet dana tretmana u različitim zemljama stoji od 2000 do više od 3000 dolara). Gilead je tako visoku cijenu u zemljama pravdao time što jedan dan liječenja teško oboljelih od COVID-19 može koštati i po 10.000 dolara te skraćivanje liječenja zahvaljujući remdesiviru ima svoju financijsku logiku.

To objašnjenje nije dalo odgovor zašto ne koristiti neki drugi, jeftiniji lijek, kao što je deksametazon, koji prema istraživanjima ima uvjerljivije statistike po pitanju spuštanja stope smrtnosti hospitaliziranih pacijenata. Sad pak iz Gileada, koji je u trećem kvartalu na remdesiviru zaradio 873 milijuna dolara, poručuju kako ipak imaju dokaze da remdesivir vrlo značajno smanjuje smrtnost do 15. dana boravka u bolnici. Kritizirali su tzv. "solidarity trial" Svjetske zdravstvene organizacije zbog toga što nisu radili razliku između pacijenata koji su tretirani niskim razinama kisika i onih s visokim razinama. Remdesivir je bio uspješan kod onih s niskim razinama kisika te ako je dan dovoljno rano, tj. prije imunoloških oluja. Međutim, iz ovoga nije jasno što nakon 15. dana, jer i nakon tog dana pacijenti umiru od posljedica COVID-19 zaraze.

U Gileadu su očekivali da će se remdesivir prodavati bolje. Iako su na njemu lijepo zaradili, niti investitori nisu, izgleda, previše sretni jer im je danas cijena dionice u padu 1,5 posto. Gilead priznaje "značajnu volatilnost i neizvjesnost" po pitanju prodaje remdesivira.

Treba znati kako još nema "magičnog metka" kad je u pitanju terapija hospitaliziranih pacijenata s COVID-19 bolešću. Primjerice, dekasametazon je pokazao značajnu redukciju smrti do 28. dana, ali značajan broj ljudi umire i nakon toga. Uz to, članak objavljen u Lancetu "Dekametazon i remdesivir: tražeći metodu uz COVID-19 ludilu" upozorava kako je moguće da prerano davanje deksametazona možda u nekim slučajevima može napraviti više štete nego koristi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:41