POVIJESNI TRENUTAK

KOMPJUTER UVJERIO LJUDE DA JE ČOVJEK! Eugene je prva umjetna inteligencija koja je prošla Turing-test

Ovaj vikend, računalni program je po prvi puta u povijesti uspio uvjeriti ljude da je i sam čovjek. Eugene Goostman nije 13-godišnji dječak, kao što je povjerovala čak trećina ispitivača, već detaljno isprogramirana računalna simulacija.

Radi se o povijesnom trenutku u kojem je prvo računalo prošlo takozvani ‘Turingov test’ - nazvan prema slavnom matematičaru Alanu Turingu. Kako bi neko računalo moglo proći Turingov test, mora biti u stanju uvjeriti barem trećinu ispitivača, koja s njime razgovara putem tekstualnih poruka, kako se radi o ljudskom biću.

Ruski tim iz Sankt Peterburga, predvođen programerom Vladimirom Veselovim, stvorio je Eugenea s nadom kako će njegov program jednog dana biti u stanju voditi online razgovor baš poput pravog čovjeka.

- Eugene je ‘rođen’ 2001. godine. Naša glavna ideja je bila da on može tvrditi kako zna sve, no zbog njegove dobi potpuno je razumljivo da ne zna sve, rekao je Veselov.

- Proveli smo jako puno vremena razvijajući lik s uvjerljivom osobnošću. Ove godine smo poboljšali ‘kontrolor dijaloga’ zbog kojeg se razgovor doimao više ‘ljudski’ nego s programima koji samo odgovaraju na pitanja. U budućnosti, namjeravamo učiniti Eugenea još pametnijim, i nastaviti rad na ‘konverzacijskoj logici’.

Suci su prilikom testiranja razmjenjivali tekstualne poruke u ukupnom trajanju od pet minuta s pet različitih računalnih programa, među kojima je bio i Eugene, i s određenim brojem stvarnih ljudi. Zadaća sudaca bila je procijeniti koji su ‘sugovornici’ stvarni ljudi a koji su program.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. kolovoz 2022 12:04