VELIKA POTRAGA

Kontracepcija za muškarce: Metoda ‘nevidljivih orgazama‘ je napuštena, ali pojavilo se novo rješenje!

Zašto je toliko teško ishoditi odobrenje za kontracepciju za muškarce? Jesu li izazovi s kojima se suočavaju liječnici i farmaceuti koji ih osmišljavaju više znanstveni ili kulturološki?

 Oleg Elkov/Alamy/Alamy/Profimedia
Dio znanstvenika ipak je izrazito skeptičan: ‘Tri su razloga zbog kojih te tablete nećemo dočekati...

Jedan se mladić 1968. svome psihijatru požalio da su mu se orgazmi "osušili" otkad mu je ovaj zbog šizofrenije od koje je bolovao propisao lijek tioridazin. Gotovo 30 godina poslije, ta je priča inspirirala senzacionalnu novu ideju - bi li sličan lijek mogao poslužiti za stvaranje kontracepcijske tablete za muškarce?

Liječnici su kasnije otkrili da fenoksibenzamin također može spriječiti ejakulaciju. Iako se ni jedan ni drugi lijek nisu mogli dati zdravim muškarcima, znanstvenici su se bacili na otkrivanje zašto isušuju orgazme, piše BBC. Mnoge su godine potom utrošene na istraživanje i razvoj prije nego što su znanstvenici naletjeli na problem.

Iako bi sigurna i učinkovita kontracepcijska zaštita za muškarce ženama uvelike olakšala život i oslobodila ih odgovornosti za pribavljanje kontracepcije te spriječila milijune neželjenih trudnoća, nekim se muškarcima ideja nevidljivog orgazma nimalo nije svidjela. Jedan je dio tih muškaraca ustvrdio da će im takva tableta oduzeti muškost. Ta je metoda naposljetku napuštena, a znanstvenici su krenuli ispočetka.

Kontracepcijska tableta za muškarce još se nije materijalizirala.

Znanstvenici su ovog tjedna nakon testova na miševima pronašli novo potencijalno rješenje. Miševima su dali eksperimentalni lijek koje je njihove spermije ošamutio na dva sata te ih učinio de facto neplodnima. Iako je rečeno da bi ta spoznaja mogla biti revolucionarna, proći će još dosta vremena prije nego što će se taj lijek odobriti za ljudsku upotrebu.

BBC navodi da su tijekom proteklih 50 godina predloženi oblici muške kontracepcije, a neki su čak dogurali i do kliničkih ispitivanja na ljudima. Međutim, svaki je od njih odbačen. Odbačeni su čak i oni koja su bili i sigurni i učinkoviti. Zašto? Izazivali su nepoželjne nuspojave. Nekoliko je kontracepcijskih tableta za muškarce odbačeno jer su izazivale simptome koji snađu mnoge žene koje uzimaju ženske kontracepcijske tablete.

Zašto je toliko teško ishoditi odobrenje za kontracepciju za muškarce? Jesu li izazovi s kojima se suočavaju liječnici i farmaceuti koji ih osmišljavaju više znanstveni ili kulturološki?

Helsinška deklaracija

Kako bismo bolje shvatili zašto su nuspojave koje izazivaju kontracepcijske tablete za muškarce znatno manje prihvatljive, moramo se prisjetiti kako je krajem 1950-ih godina izgledao razvoj prve kontracepcijske tablete za žene. Klinička ispitivanja tada nisu bila standardizirana, a tableta koju je činila visokodozna kombinacija estrogena i progesterona testirana je u nekoliko zemalja, među kojima je bio i Portoriko. U tim je kontroverznim eksperimentima sudjelovalo svega 1500 žena, a američka ga je Agencija za hranu i lijekove 1960. odobrila iako su tri sudionice istraživanja umrle, a pola sudionica isto napustilo prije nego što je kompletirano.

Situacija glede kliničkih ispitivanja promijenila se u lipnju 1964. godine kada je usvojena Helsinška deklaracija, set etičkih principa koji se moraju poštivati prilikom eksperimentiranja na ljudima.

"Društveni stavovi o istraživanjima i rizicima promijenili su se nakon toga", rekla je Susan Walker, izvanredna profesorica Sveučilišta Anglia Ruskin u Velikoj Britaniji te stručnjakinja za kontracepciju i reproduktivno zdravlje.

Spomenuta je kontracepcijska tableta odobrena prije nego što su ustanovljena pravila za klinička ispitivanja. Da se ista razvija danas, morala bi zadovoljiti bitno strože uvjete.

Moderne verzije kontracepcijske tablete smatraju se sigurnima iako u rijetkim slučajevima mogu izazvati porast krvnog tlaka i stvaranje krvnih ugrušaka. Međutim, te tablete mogu uzrokovati i niz ne toliko ozbiljnih nuspojava kao što su mučnina, glavobolja, promjene u raspoloženju te osjetljivost grudi. Postoje čak i neki dokazi da kontracepcija može promijeniti i oblik ženina tijela.

Zašto se onda prilikom razvoja kontracepcijske tablete za muškarce inzistira na toliko visokim standardima? BBC navodi da je jedan od razloga očit - muškarci (osim onih transrodnih) ne mogu zatrudnjeti.

"Morate se staviti na mjesto etičkih odbora koji odlučuju hoće li se ići u kliničko ispitivanje. Iako se tu radi o parovima, ženski je partner taj koji bi mogao ostati trudan. Uzme li se to u obzir, neprijatne su nuspojave ipak prihvatljivije", rekla je profesorica Susan Walker.

U Americi svake godine od trudnoće i komplikacija povezanih s porodom umre oko 700 žena, a njih otprilike 50 tisuća razvije kratkotrajne i dugotrajne zdravstvene poteškoće. Na svjetskoj razini, u godini dana od trudnoće i komplikacija povezanih s porodom umre oko 295 tisuća žena.

Naravno, ako se muškarci upuste u seks bez zaštite, neće im se dogoditi ništa od toga i zato su standardi za kontracepcijske tablete za muškarce bitno veći.

Pitanje prihvatljivosti

Uzmimo, primjerice, hormonalnu kontracepciju za muškarce. Više je verzija razvijeno tijekom posljednjih 50 godina, a neka su rješenja bila prilično učinkovita. Međutim, hormonalna terapija uzrokuje cijeli niz nuspojava. Ženama će one biti jako poznate jer se s njima suočavaju kada uzimaju kontracepciju. Jedna hormonalna kontracepcija za muškarce koja se bazirala na povećanju razina testosterona odbačena je jer povećanje testosterona može uzrokovati izbijanje akni, debljanje i masnu kožu.

"Bilo je uspješnih kliničkih ispitivanja hormonalnih kontracepcijskih injekcija za muškarce", rekla je profesorica Walker te dodala da je jedna od njih bila 100 posto učinkovita. "Međutim, to je ispitivanje napušteno jer je uzrokovala promjene u raspoloženju i promjene na koži. Stručnjake za žensku kontracepciju to nije nimalo iznenadilo", dodala je Walker.

Predlagane su nehormonalne kontracepcijske opcije za muškarce, međutim one nekim muškarcima jednostavno nisu privlačne.

"Mislim da je istina da se muškarci boje za svoju buduću plodnost i da se boje posljedica koje bi se mogle otkriti tek nakon što kontracepciju budu koristili više godina. Brine ih kako će to utjecati na njihovu izvedbu i osjećaje vezane za seks", rekla je Walker.

Tu su i financijski problemi. U slučaju tablete za tzv. suhe orgazme, anketa koju je provela jedna nevladina organizacija koja podržava istraživanja u nedovoljno istraženim segmentima medicine pokazala je da bi takvu tabletu spremno uzelo 20 posto muškaraca, a da je 20 posto nikako ne bi uzelo. Ostali su sudionici bili neodlučni. Unatoč tome, to je istraživanje ostalo bez sredstava prije nego što se uopće pristupilo kliničkim ispitivanjima na životinjama i ljudima.

Walker je rekla da ima dobrotvornih organizacija koje rade na prikupljanju sredstava za istraživanje muške kontracepcije, ali da je malo vjerojatno da će ih podržati velike farmaceutske tvrtke jer ženska kontracepcija funkcionira jako dobro. Profesorica kaže da je im se ta investicija naprosto ne bi vratila.

"Kada se radi o muškoj kontracepciji, mislim da su ljudi manje spremni riskirati", rekla je Walker. "Muškarci nisu spremni riskirati, odbori za etiku nisu spremni riskirati, a najmanje su na rizik spremne velike farmaceutske tvrtke", dodala je profesorica s više od 15 godina iskustva proučavanja kontracepcije i reproduktivnog zdravlja.

Danas se, kaže, za razliku od prije, više ne nada da će na tržište doći kontracepcijska tableta za muškarce. "Nisam optimistična. Svaka se metoda sudari s preprekom prihvatljivosti", zaključila je Walker.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 05:27