REVOLUCIONARNO OTKRIĆE U MEDICINI

KORAK DO KLONIRANJA LJUDI Znanstvenici su uspjeli izvući zdrave matične stanice iz embrija

Znanstvenici sa Sveučilišta u Oregonu napravili su revolucionarni korak prema kloniranju ljudi. Naime, uspjeli su izvući zdrave matične stanice iz ljudskog embrija uzgojenog u laboratoriju.

Otkriće bi moglo pomoći u liječenju niza teških bolesti, od Alzheimera do multiple skleroze, ali postavlja se i pitanje o mogućnosti kloniranja djece u laboratorijima, koje bi u budućnosti omogućilo roditeljima koji su izgubili svoje dijete, da plate za kreiranje njegova klona.

Iako su ljudski embriji već klonirani u prošlosti, nikad iz njih nisu izvučene zdrave matične stanice. To označava značajan korak naprijed prema kloniranju djece.

Tim znanstvenika ističe da im je cilj otkriti lijek za neizlječive bolesti, no kritičari strahuju da bi drugi, manje dobronamjerni znanstvenici mogli iskopirati postupak i pokušati klonirati djecu.

Tehnika korištena u izvlačenju matičnih stanica slična je onoj korištenoj prilikom kloniranja ovce Dolly.

Dr. Shoukhrat Mitalipov prvo je uzeo donirana jajašca zdrave mlade žene i izvukao njihov DNA. Zatim je u prazna jajašca stavio stanice kože i uz pomoć struje ih potaknuo na razvoj u embrije.

Kad su embriji dostigli 5-6 dana starosti i razvili se do veličine vrha pribadače, dr. Mitalipov je iz njih uspješno prikupio matične stanice.

Te stanice su sposobne transformirati se u bilo koju vrstu stanice u ljudskom tijelu, te se na njih gleda kao na svojevrsni "paket za prvu pomoć" pri liječenju oboljelih ili oštećenih dijelova tijela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:05