THE LANCET O PUTU ZARAZE

Koronavirus je, kažu eksperti, u stanju ući iz jedne u drugu hotelsku sobu ako su vrata otvorena

Muškarac osobama u karantena hotelu u Sydneyju donosi potrepštine
 Steven Saphore/AFP
Znanstvenici smatraju da su susjedi u karantenskim hotelima koji su se međusobno zarazili koronavirusom dokaz da se covid-19 širi zrakom

Osobe koje su u hotelima koji su zbog pandemije privremeno pretvoreni u karantene boravile u susjednim sobama uspjele su se međusobno zaraziti koronavirusom, tvrdi članak objavljen u medicinskom časopisu The Lancet.

The Telegraph prenosi da znanstvenici sa Sveučilišta Oxford tvrde da je višedesetljetno precizno istraživanje otkrilo da se bolesti za koje se smatralo da se šire kapljičnim putem šire i zrakom.

Znanstvenici smatraju da su susjedi u karantenskim hotelima koji su se međusobno zarazili koronavirusom dokaz da se covid-19 širi zrakom te da se taj način širenja zaraze ne smije podcijeniti.

- Prijenos koronavirusa SARS-CoV-2 između osoba u susjednim sobama, ali koje nikada nisu bile blizu jedna drugoj, zabilježen je u karantenskim hotelima - piše u članku u The Lancetu.

Izvještaji o širenju koronavirusa u karantenskim hotelima sadržavaju i opis slučaja s Novog Zelanda.

Osoba pozitivna na covid-19 nalazila se u sobi pored roditelja i djeteta koji nisu pokazivali simptome zaraze koronavirusom te koji su na testiranjima bili negativni. Međutim, roditelj i dijete su na kasnijem testiranju bili pozitivni. Znanstvenici su zaključili da je virus prošao kroz vrata.

- Nije bilo instanci u kojima su te tri osobe u isto vrijeme bile izvan svojih soba. Unatoč tome, snimke sa sigurnosnih kamera pokazuju da su vrata sobe u kojoj je boravio pacijent C i vrata sobe u kojima su boravili pacijenti D i E bila istovremeno otvorena na 50 sekundi dok se tijekom 12. dana karantene provodilo rutinsko testiranje - stoji u izvještaju s Novog Zelanda koji su objavili Centri za kontrolu i prevenciju bolesti Sjedinjenih Američkih Država.

- Stoga, mi tvrdimo da se zaraza u ovom slučaju vjerojatno proširila pomoću kapljica koje su se zadržale u zraku te da je zatvoreni i neprozračeni prostor pospješio njezino širenje - dodaje se u izvještaju.

Znanstvenici koji su napisali članak u The Lancetu tvrde da postoji još devet drugih razloga koji doprinose tezi da se covid-19 širi zrakom.

Neki od navedenih razloga su sljedeći: virus se lakše širi u zatvorenim prostorima gdje je ventilacija slaba; virus je pronađen u filterima zraka i cijevima ventilacijskih sustava u bolnicama u kojima su se liječili oboljeli od covida; životinje koje su smještene u kavezima koji dijele cijevi za ventilaciju prenijele su virus jedne drugima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:31