LJUSKE MEKUŠACA

Kraj razbijenim ekranima mobitela: Ova vrsta stakla je pet puta otpornija na lomove od običnog

Ilustracija
 Mihai Barbu/Panthermedia/Profimedia
Ako bi se novo staklo masovno proizvodilo i plasiralo na tržište, moglo bi ih se upotrijebiti na lomljivim pametnim telefonima

Prema studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu "Science", stvorena je nova vrsta stakla koja je čak pet puta otpornija na lomove od standardnog stakla. Lako lomljivim ekranima pametnih telefona mogao bi konačno doći kraj. Stakleni i akrilni kompozitni materijal, koji "nudi kombinaciju čvrstoće, žilavosti i transparentnosti" izmislili su znanstvenici sveučilišta McGill iz Montreala, prenosi Daily Mail.

Spomenuto čvrsto staklo inspirirano je unutarnjim slojem školjki mekušaca, poznatim kao i sedef, a podsjeća na zid isprepletenih Lego kockica.

- Iako je u suštini staklo, novi materijal ima otpornost koja je više poput plastike i ne raspada se pri udarcu - opisuju istraživači.

Ako bi se to novo staklo masovno proizvodilo i plasiralo na tržište, moglo bi se upotrijebiti kao zaštitno staklo na pametnim telefonima koji često pucaju i tijekom najmanjih padova ili udaraca. Ljuske mekušaca sastoje se od oko 95 posto krede koja je u svom čistom obliku vrlo krhka, no sedef, koji prekriva unutarnje ljuske, vrlo je savitljiv i omogućuje ljusci da se odupre udarcima bez loma.

- Nevjerojatno, ali sedef ima rigidnost krutog materijala i izdržljivost mekog materijala, što mu daje najbolje karakteristike iz oba svijeta - ističe Allen Ehrlicher sa sveučilišta McGill.

- Napravljen je od krutih komada kredaste tvari između kojih su slojevi mekih proteina koji su visoko elastični. Ta struktura daje iznimnu snagu, koja je čini 3000 puta čvršćim od samih materijala koji je čine – objasnio je Ehrlicher i dodao da je „priroda majstor dizajna”.

- Proučavanjem strukture bioloških materijala i razumijevanje njihovog funkcioniranja pruža inspiraciju, a ponekad i nacrte za nove materijale – zaključuje Ehrlicher.

Dosad se kod izrade zaštitnog stakla zaslona pametnih mobitela radilo kompromise između visoke snage, čvrstoće i prozirnosti, ističu sa sveučilišta McGill i dodaju da je njihov novi materijal triput jači od normalnog stakla, ali i pet puta otporniji na lomljenje. Repliciranje arhitekture sedefa korištenjem staklenih pahuljica i akrila u slojevima, rezultiralo je iznimno snažnim prozirnim materijalom koji se može jeftino i lako proizvoditi.

Znanstvenici kanadskog sveučilišta McGill otišli su korak dalje te su taj kompozitni materijal učinili optički prozirnim, promjenom indeksa loma svjetlosti akrila.

- Ugađanjem indeksa loma svjetlosti akrila, postigli smo da se neprimjetno preklapa sa staklom kako bi se dobio uistinu proziran kompozit - rekao je Ali Amini, voditelj istraživanja sa sveučilišta McGill.

Njihov idući zadatak je poboljšati neslomljivo staklo ugradnjom pametnih tehnologija koje bi tom materijalu omogućile da mijenja svoja svojstva, poput boje, mehaničkih svojstava te provodljivosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2022 16:12