StoryEditor
SPEKTAKULARNA POJAVA

KRAJEM RUJNA U ISTOJ NOĆI ZASJAT ĆE SUPERMJESEC I KRVAVI MJESEC Oni koji vjeruju u 'proročanstvo krvavog mjeseca' tvrde da će uslijediti apokalipsa...

 Flickr

Pun mjesec u rujnu bit će ujedno najtamniji i najsvjetliji ove godine, piše Independent. Naime, rano ujutro 28. rujna mjesec će biti u perigeju, odnosno u točki putanje koja je najbliža Zemlji, te biti jako velik pa se stoga zove Supermjesec.

Zbog svoje blizine jako će svijetliti, no ubrzo nakon će postupno nestati. Potpuna pomrčina dogodit će se samo sat vremena od njegovog najsjajnijeg momenta, kada će Zemljina sjena u potpunosti zakloniti Mjesec.

Tijekom pomrčine koja će trajati punih sati i pol promatrači će svjedočili i tzv. krvavom Mjesecu, tj. fenomenu kada zaklonjeni mjesec isijava crvenom ili narančastom bojom kao rezultat odbijanja Sunčeve svjetlosti od Zemljine atmosfere.

Neki su uvjereni kako Mjesec - i njegova veza sa Suncem - donosi plimu i poplave, ali i potrese i erupcije vulkana.

Ovo će biti četvrti puni mjesec ove godine, a oni koji vjeruju u 'proročanstvo krvavog mjeseca' tvrde da uslijediti apokalipsa.

No stručnjaci tvrde kako nema razloga za zabrinutost: plima će biti viša nego inače, ali samo do pet centimetara viša od najviših plima u posljednjih dvadeset godina.

Osim ove izvanredne pojave, u sjaju Supermjeseca moći ćete uživati i sutra, odnosno, 29. kolovoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2020 19:02